Quantcast
Channel: Leerwindsurfen
Viewing all 48 articles
Browse latest View live

Windsurfen op zee

$
0
0

Super gaaf natuurlijk, dat windsurfen op zee! Je kan vet golfrijden en super hoog springen! Maar ook al ziet het er in de filmpjes makkelijk uit, in het echt komt er heel wat bij kijken. Hieronder vind je waar je op moet letten als je gaat windsurfen op zee.

windsurfen op zee Leerwindsurfen windsurfschool Golven timing is essentieel

Golven: timing is essentieel!

Wind

Wind kennen we natuurlijk allemaal, alleen worden op zee verkeerde keuzes wat eerder afgestraft. Ten eerste de zeilkeuze. Pak je een te klein zeil, dan sta je te dobberen tussen de brekende golven. Pak je een te groot zeil, dan vlieg je overpowered, ongecontroleerd over de golven. En een verkeerde zeil keuze levert je op zee vaak een kilometer teruglopen door de duinen op ;-). Erg belangrijk is ook de windrichting. De beste richting om te gaan windsurfen op zee is met 'sideshore' wind. Dat betekend dat de wind parallel aan de vloedlijn blaast. Als je dan opstapt vaar je recht de zee in, over de (brekende) golven heen. Is de wind 'on-shore' , dan staat de wind recht op de kustlijn en vaar je dus parallel aan de kust. Het probleem is dat het dan moeilijk is om grote golven te ontwijken en je niet echt 'buiten' de brekende golven kan komen. Het is moeilijk snelheid maken. Even ruime wind surfen zit er niet in, want dan eindig je weer op het strand. En als je 'aan de wind' surft, dan krijg je geen goede snelheid. Ook zullen grote golven de wind uit je zeil nemen. (Side) offshore wind (aflandig dus)is vlagerig, dus ook geen optie. Over het algemeen geld: Voor de spots in Noord-Holland heb je wind nodig van 190-200 graden om een 'side shore' windrichting te hebben. In Zuid-Holland rond de 220 graden. Natuurlijk zijn er uitzonderingen door rondingen in de kust.

windsurfen op zee Golven Teahupoo

Teahupoo, Tahiti. Binnen tien meter wordt het 100meter ondieper. De golf breekt op een bijna droogliggend koraalrif

Golven

Golven ontstaan in de meeste gevallen door wind. Ergens op zee blaast de wind een rimpeltje in het water. Daardoor heeft de wind meer vat op het water en wordt de golf nog groter geblazen. Hoe groot hangt af van hoe hard de wind is, hoe lang de wind blaast en hoe diep de zee is. Als de windrichting goed is worden de golven naar de Nederlandse kust geblazen. Onderweg verzamelen de golven zich in 'sets'. Meestal bestaat een 'set' uit 3 golven die wat groter zijn dan de rest. Hoe langer de golven moeten reizen voor ze bij de kust zijn, hoe groter de afstand tussen de golven. Deze 'periode' tussen de golven wordt weergegeven in seconden. In Nederland zit er vaak 5 of 6 seconden tussen de golven. Eilanden die midden in een diepe oceaan liggen (Hawaii bijvoorbeeld), kunnen een periode van wel 16 seconden hebben. Dan heb je tenminste even de tijd om te waterstarten! Eenmaal in ondiep water (=kust) aangekomen vertraagd de 'onderkant' van de golf. De 'bovenkant' van de golf haalt de 'onderkant in en dat resulteert in een golf die steiler wordt en tenslotte breekt. Hoe krachtig de golf breekt hangt af van de snelheid van de golf en hoe groot de overgang van het diepe naar het ondiepe water is. Ook hier is Hawaii 'iets' in het voordeel ten opzichte van Nederland. De gemiddelde diepte van de Noordzee tussen Nederland en Engeland is 30meter. De gemiddelde diepte van de Grote Oceaan is meer dan 4 kilometer. Kan je voorstellen wat er gebeurt als die golven die door een storm rond de Noordpool (duizenden kilometers van Hawaii dus...) zijn gevormd ineens een drempel van 3 km hoog tegenkomen?????

windsurfen op zee Leerwindsurfen Windsurfschool Set golven

Een set van 3 golven.

Bij een tsunami kan het zijn dat de golf maar enkele centimeters hoog is midden op zee, maar een golfperiode heeft van uur! Daardoor is het moeilijk om deze golf te zien aankomen. Komt deze golf echter bij kust dan bouwt deze rimpel zich op tot een allesvernietigende muur van water.

Een laatste puntje over golven is dat golven altijd naar de kust toe draaien. Zo komt het dat golven uit een zuidwestelijke richting toch recht op het strand afkomen.

Terug naar Nederland. Dat je de winkracht en windrichting op windguru kon vinden wist je natuurlijk, maar ga nu maar eens kijken naar de golfhoogte, golfrichting en golfperiode!

windsurfen op zee Leerwindsurfen Windsurfschool zandbanken Wijk aan Zee

De 1e en 2e zandbank voor de kust van Wijk aan Zee

Zandbanken

Voordat de golven op het strand breken komen ze eerst een paar zandbanken tegen die bijna overal voor de Nederlandse kust liggen. Zijn de golven echt hoog, dan breken ze misschien wel op de 3e zandbank, een kilomter uit de kust. De wat kleiner golven hebben geen last van die achterste bank en rollen onverstoord rustig door richting het strand totdat ze stukslaan op de 2e bank. De nog wat kleinere golven rollen weer door en slaan stuk op de 1e bank en dan blijft er nog wat over dat breekt op het strand. Kijk eens of je deze zandbanken kan herkennen. Tussen de banken in worden de niet gebroken golven weer wat minder stijl omdat het water er dieper is. De meeste spots hebben '2 banken'. Sommige meer, sommige minder. Golven breken als de waterdiepte onder de golf 1,3 maal de hoogte van de golf is. Dus als een golf 1 meter hoog is en onder het dal is het nog 1,50m diep, dan zal deze niet breken. Dus als er een golf van 20 cm breekt...kan je maar beter even afstappen....

windsurfen op zee Leerwindsurfen Windsurfschool Stroming in de Noordzee

Stroming in de Noordzee

Stroming

Stroming in het water wordt veroorzaakt door het 'getijde'. De zon en de maan trekken aan het water en de centrifugaalkracht (door de draaiing van de aarde) geeft er ook nog eens een draaiing aan. Verder wordt deze stroming nog beinvloed door de zeebodem en de vormen van de kust. Om het simpel te zeggen heb je bij vloed(opkomend tij) een bak water die zich verplaatst van zuid naar noord en bij eb (afgaand tij) van noord naar zuid. Rond hoog- en laagwater is er even geen stroming. Je snapt dat als je wind uit zuidwestelijk richting hebt en een flinke vloedstroom, je behoorlijk afdrijft. Zeker als de wind even wegvalt en je staat te dobberen. Hoog en laag water hebben ook nog invloed op de golven. Maar dit kan per spot erg verschillen. Op sommige spots heb je beter golven met hoog en op sommige met...inderdaad...met laag water...

Materiaal

Natuurlijk moet je zeil afgestemd zijn op de wind. Je moet goed door de branding kunnen komen, dus pak niet te klein. Geoefende zee surfers zullen met winkracht 7 misschien met een plankje van 70 liter het water op gaan. Maar pak als beginnende zee surfer een wat groter boardje. Dat zorgt ervoor dat je makkelijker planeert. Je moet er natuurlijk wel goed op kunnen draaien. Dus boards van boven de 110 liter zijn eigenlijk geen optie tenzij het heeeeel rustig weer is. Natuurlijk moet je materiaal goed zijn! Als je diabolo scheurt op het meer levert dat je een stukje zwemmen/lopen op. Op zee.... je zal niet de eerste en ook niet de laatste zijn die meegenomen wordt door de stroming en.....

windsurfen op zee Leerwindsurfen Windsurfschool Niek Andijk

Andijk

Locatie

Bouw de moeilijkheid op. Ga niet na 5 jaar Oostvoornse meer, ineens surfen op de Maasvlakte met west 8. Zorg eerst dat je relaxt op het IJsselmeer kan surfen. Spots als Makkum, Schellinkhout en Andijk hebben bij de juiste windrichting en windkracht brekende golven van ca 1 meter. Ideaal om te oefenen. Ga daarna een keer surfen op de zee-zijde van de Brouwersdam. Dat lijkt al iets meer op zee, maar de grootste golven worden er tegengehouden door zanbanken die ver uit de kust liggen. Begin daarna op een rustig dagje op Wijk aan Zee. Wijk aan Zee heeft een aantal voordelen om daar je eerste sessie op zee te plannen:

  • Als er ook maar een beetje wind is zijn er andere surfers
  • De pier die de haven beschermt haalt een groot deel van de stroming weg.
  • Diezelfde pier maakt de golven cleaner en kleiner.
  • Er zijn geen golfbrekers waar je op moet letten.
  • Er is genoeg ruimte voor iedereen.

Ik raad mensen dus altijd aan om dicht bij de pier te starten. En dan bedoel ik zo'n 150 meter van de pier, zodat je wel goede wind hebt en de golfsurfers geen last van je hebben. Als het goed gaat kan je altijd wat verder downwind waar de golven groter worden.

windsurfen op zee Leerwindsurfen Windsurfschool beachstart niek

Beachstart

En nu nog door de branding

Je bent opgetuigd, staat klaar.... hier een paar tips om heel door de branding te komen:

  • Loop niet te diep. Natuurlijk moet je vin de bodem niet raken.
  • Kijk of je de 'sets' kan herkennen. Maak je beachstart als de laatste golf van de set breekt. Na een 'set' is het meestal even wat rustiger qua golven.
  • Snelheid is the key! Spring op je plank, en pomp ruime wind weg. Ga zo snel mogelijk in je voetbanden als je goed planeert.
  • Kijk naar de golven en probeer de steilste delen van de golven te ontwijken..tenzij je gelijk voor je pushloop wilt gaan... Je moet dus een beetje slalommen tussen de peaks door.
  • Maak een chophopje als je een schuimkraag(je) tegenkomt en probeer vlak (met snelheid) te landen.
  • Niet te veel naar achter hangen dus, dan raak je snelheid kwijt bij de landing.
  • Wil je nog even de lucht niet in? Trek je benen in op het moment dat je het steilste gedeelte van de golf raakt.
  • Vaar niet naar Engeland. De reden dat je op zee surft zijn de brekende golven. Zodra je daar iets voorbij bent maak je een gijp en surf je terug naar de kant. Kilometers cruisen doe je maar op het meer. Door te ver uit te varen op zee breng je jezelf en anderen in onnodig gevaar.
windsurfen op zee Leerwindsurfen Windsurfschool Neusje omhoog bij schuimkraag

Neusje omhoog bij schuimkraagjes!

Checklist

  • Windrichting sideshore?
  • Windkracht goed? Niet te veel/ niet te weinig?
  • Stroming goede richting? Het beste is weinig stroming (rond hoog of laag water dus) of bij een stromingsrichting tegengesteld aan de windrichting. Bij zw wind moet je dus eb hebben.
  • Heb je de juiste spot voor jou vaarniveau?
  • Ben je niet alleen? Het beste is om met een ervaren iemand mee te gaan die op je let.
  • Is mijn materiaal in orde?

En nu gaaaaaaannnn!!!

Het bericht Windsurfen op zee verscheen eerst op Leerwindsurfen.


Surfpak

$
0
0

De beste plank, het snelste zeil, zuid westen wind kracht 6 en toch geen lekkere sessie? Een goed surfpak is belangrijker dan je denkt! Hieronder de informatie voor mensen die een surfpak, ook wel genoemd 'wetsuit' willen gaan kopen.

 

Waar is een surfpak van gemaakt

surfpak Windsurfschool Leerwindsurfen. ion

Double en Single lined neopreen

Er zijn heel water surfpakken te koop. Kijk bijvoorbeeld eens op de website van surfpakken specialist ION. Maar waar is een surfpak eigenlijk van gemaakt? Alle surfpakken zijn gemaakt van neopreen. Een soort rubber dat bestaat uit allemaal kleine celletjes met lucht erin. Dit rubber voelt niet fijn op de huid, daarom doen ze er altijd een laagje stof op aan de binnenkant van een pak, een 'lining'. Een 'Single Lined' surfpak is dus een neopreen pak met aan de binnenkant een dun laagje stof. Neopreen kan ook niet zo goed tegen scherpe of ruwe voorwerpen. Daarom doen ze op de buitenkant van het neopreen ook vaak zo'n laagje stof. Is het pak aan de buitenkant niet helemaal glad, dan zit er dus ook een 'lining'op de buitenkant en spreken we van een 'double lined'surfpak. Het voordeel van een 'double lined'surfpak is dat ze doorgaans langer mee gaan, aangezien er niet zo snel gaatjes in zullen ontstaan en ze beter tegen de uitdrogende werking van zon kunnen. Het nadeel is dat ze kouder zijn. Als er water op de neopreen komt, rolt het er zo af. Heb je echter een double lined surfpak dan neemt deze lining water op (een klein beetje). Door de wind die hier overheen blaast koel je sneller af. Er zijn ook surfpakken waarbij de body gemaakt is van single lined neopreen en de armen, billen en benen van double lined neopreen. Ook qua naden zijn er verschillen. Bij de goedkopere pakken zijn de naden aan elkaar gestikt. Je ziet het misschien niet, maar door deze stik gaatjes komt water. De duurdere pakken zijn blind gestikt en ook nog eens gelijmd en getapte. Dan kan je er zeker van zijn dat er geen water door de naad naar binnen komt!

surfpak Lekker warm

Is een short-arm altijd warm genoeg?

Soorten surfpakken

'Shorty's' hebben korte pijpen en korte mouwen. Hier hoeven we niet lang bij stil te staan, want alleen zo'n pak kopen is zonde van je geld, al zijn ze maar 15,- Euro. Een 'Shortarm' heeft korte mouwen en lange pijpen. Dat lijkt er al meer op. Soms worden deze 'Shortarms' ook nog geleverd met losse mouwtjes. Die kan je er op wat koudere dagen onderaan doen. Shortarm pakken zijn er in verschillende diktes. Van twee millimeter tot 4 millimeter . Voor alle pakken geld dat de pakken op de body altijd wat dikker zijn dan op de armen en benen. Dan zijn er de 'steamers' of 'semi-dry' pakken. Deze pakken zijn drie tot zes millimeter dik. Dit zijn de dikste en warmste pakken. Tegenwoordig zijn er ook 'dry-suits' voor de heeeeele koude dagen.

surfpak nog warmer

Steamer. Lekker warm!

Pasvorm surfpak

Er zijn vele merken pakken, allen met een eigen pasvorm. De pakken van de laatste jaren kenmerken zich door een hoge flexibiliteit. Pas rustig verschillende pakken en neem de tijd! Loop 3 rondjes door de winkel en voel goed of het pak ergens knelt of niet. Een te groot pak geeft geen isolatie, het water kan er zo in en uit stromen. Een te klein pak knelt. Alleen de mouwen zitten normaal gesproken wat aan de ruime kant, zodat de armen na 6 uur surfen de ruimte hebben iets te kunnen opzetten.

Vergeet één ding niet bij de aankoop van een surfpak; het is in Nederland altijd koud als het waait! Windkracht 2 en 25 graden komt nog wel eens voor, maar windkracht 4 en 25 graden komt gemiddeld twee keer per jaar voor. Daarbij ligt de gevoelstemperatuur dan nog eens 5 graden lager.

Dus ga eerst na. Wil ik alleen surfen als het 30 graden is, of ook in het voor- en najaar? Heb ik het vaker koud dan warm? Ga dan zeker voor een pak met lange mouwen en pijpen.

surfpak Windsurf lycra

Links een Lycra, rechts een neopreen top.

Laagjes

Snowboarders weten het, en jij ook..verschillende laagjes geven meer warmte dan 1 dikke laag. Zo is het bij het surfen ook. Een extra shirt onder je pak geeft veel extra warmte. Er zijn verschillende mogelijkheden. Meestal worden deze shirts gemaakt van een elastisch stofje genaamd 'lycra'. Ze worden dan ook 'lycra genoemd'. Lyra houdt veel water vast, dus is niet warm. Doe daarom nooit een lycra aan OVER je pak, dit maakt het veel kouder. Lycra's zijn meestal maar een halve millimeter dik, dus ook onder je pak niet erg warm.  'Thermotops' of 'neopreentops' zijn één of twee milimeter dik en gemaakt van neopreen. Dat is een betere keuze. Voor de serieuze surfer zeker aan te bevelen!

surfpak Leerwindsurfen ION Fuse Droogpak

Droogpak

Wil je met 5 graden nog lekker surfen dan is een droogpak ideaal. Droogpakken zijn voor duikers geen onbekend fenomeen. Het is heerlijk warm om onder je pak thermo kleding of zelfs een jogging pak te doen. Nadeel van deze duik-droogpakken is dat ze erg stug zijn. De laatste jaren worden er echter ook droogpakken gemaakt speciaal voor windsurfers en kiters. Er komt geen water binnen, dus het is heerlijk warm. Daarnaast zit het los om je lichaam, dus heb je super veel bewegingsvrijheid!

ION Fuse droogpak. Warm en veel bewegingsvrijheid en... een gulp om te plassen!

 

ION surf schoentjes

Hoge en lage windsurfschoentjes met kevlar in de zool.

Schoentjes

Ook qua schoentjes zijn er verschillende mogelijkheden. Het grootste verschil is of je hoge of lage schoentjes wilt. Hoge zijn natuurlijk warmer. Sommige schoentjes hebben een 'split toe', wat inhoud dat je grote teen appart van de rest zit. Dat geef extra comfort en meer gevoel. Tegenwoordig zijn er ook schoentjes met een Kevlar zool. Hierdoor is de kans dat er iets scherps in je voet beland nihil. Dit is vooral aal bevelen op plaatsen waar veel oesters of schelpen voorkomen. Let op dat de schoentjes soepel zijn!

Tot slot

Dit verwende nest (de schrijver van dit stukje tekst; Niek dus) heeft de beschikking over 5 surfpakken! Een Shorty die ik 1 keer per jaar draag. Een Shortarm die ik 5 keer per jaar draag. Een steamer van 3-4mm die ik 60 keer per jaar draag, een steamer van 4-5mm die ik 100 keer per jaar draag en een droogpak die ik 15 keer per jaar draag. Als ik 1 pak zou moeten kopen, zou dat voor mij een single lined 3-4mm steamer zijn met een neopreenthermotop!

Bedenk bij de aankoop van je wetsuit dat je nooit een mooie sufdag kan hebben als je het koud hebt. 

Ik hoop dat dit stukkie tekst nuttig was,

Voor vragen weten jullie me te vinden,

Niek

Het bericht Surfpak verscheen eerst op Leerwindsurfen.

Beginner windsurfplank en zeil kopen

$
0
0

Nadat mensen een cursus hebben gedaan, krijg ik vaak de vraag: “we willen een surfplank kopen, maar wat moet ik kopen?”. Erg goede vraag natuurlijk. Dit artikel gaat over je eerste windsurfplank en zeil kopen.

windsurfplank nooit genoeg beginner windsurf materiaal windsurfschool leerwindsurfen.

Materiaal. Nooit genoeg!

Kijk bijvoorbeeld eens op de site van Fanatic Windsurf boards en je ziet dat er genoeg keuze is om een mooie windsurfplank te kopen. En dan heb ik het nog niet eens over alle spullen die te koop zijn op marktplaats en surfspullen.nl. In de tekst hieronder probeer ik het aanbod te structureren en te scheiden voor iedereen die zijn eerste windsurfplank en zeil wil kopen.

windsurfplank beginner materiaal leerwindsurfen windsurfschool fanatic viper lesboard

Fanatic Viper board, ideaal om mee te beginnen

De beginners windsurfplank

We kunnen stellen dat “hoe groter de plank, des te makkelijker het is om droog te blijven”, want een grote plank geeft meer stabiliteit. De breedte en het volume (=inhoud van de plank in liters) zijn de maten die het meest zeggen over de stabiliteit. De meest stabiele planken zijn natuurlijk de zogenaamde “beginnersplanken”. De maten van beginnersplanken zijn:

Lengte: Rond de 280 cm.

Volume: Tussen 190 en 220 liter.

Breedte: 75 tot 95 cm.

Zeer belangrijk is dat er bij een beginners windsurfplank, naast de standaard vin, ook een zwaard in zit. Het zwaard geeft stabiliteit en zorgt ervoor dat je minder snel afdrijft. Twee zaken die zeer belangrijk zijn voor iemand die voor het eerst op de surfplank stapt. Vroeger waren beginnersplanken lang (360cm) en smal (ca. 60cm), tegenwoordig zijn ze kort (280cm) en breed (75-90cm). Deze twee verschillen zijn héél duidelijk merkbaar. Planken van tegenwoordig maken het leren surfen veel makkelijker omdat zij stabieler zijn en omdat er met kleine zeilen (die door beginners en kinderen gebruikt worden) ook nog heel goed op te surfen is. Op deze boards kan je ook voetbanden schroeven. Dus ook de gevorderde windsurfer kan er lekker op planeren.

Freeride windsurfplank en zeil Windsurfschool leerwindsurfen Fanatic Gecko

De Fanatic Gecko in actie

De freeride windsurfplank

Leuk zo'n beginnerplank waar je makkelijk op kunt blijven staan, maar er zit ook een nadeel aan. De beginnerplanken zijn niet de aller-snelste planken. Wil je wat sneller, dan wordt het tijd voor een zogenaamde “freeride plank”. Deze planken zijn smaller, hebben minder volume en geen zwaard. Ze zijn dus onstabieler en moeilijker om mee te surfen, dus ongeschikt als je geen of weinig ervaring hebt. Omdat ze kleiner en lichter zijn hebben ze echter minder weerstand met het water en zijn ze dus sneller als je planeert. Een voorbeeld van een zeer geliefde freeride planken is de Fanatic Gecko. Ze zijn er in verschillende modellen (lees; verschillende volumes en breedtes). De afmetingen van de grootste Fanatic Gecko zijn:

Lengte: 250cm

Volume: 146 l

Breedte: 83cm

Windsurfplank en zeil beginner Windsurfschool leerwindsurfen les windsurf zeil north sails

North-Sails Drive beginners zeil

Het beginnerszeil

Natuurlijk zijn er ook zeilen ontworpen met als doel iemand zo snel en makkelijk mogelijk te laten windsurfen. Het “oppervlakte” van het zeil geeft aan hoe groot het zeil is. Deze oppervlakte wordt aangegeven in vierkante meters (m²). De grootte van het zeil is sterk afhankelijk van de grootte van de cursist en de wind die er staat. Hoe groter je bent en hoe minder wind; hoe groter je zeil kan zijn. Een factor die we ook niet mogen vergeten is natuurlijk hoe goed iemand kan surfen. De tabel hieronder geeft een aardige indicatie welk zeil iemand kan gebruiken die voor het eerst gaat windsurfen, met windkracht 2 tot 3.

Kinderen Volwassen vrouw Volwassen man
Leeftijd Lengte Lengte
6 1.5k 150cm 3.0k 160cm 3.0
7 2.0k 160cm 3.0k 170cm 3.5
8 2.0k 170cm 3.0 180cm 3.5
9 2.5k 180cm 3.5 190cm 4.0
10 2.5k 190cm 3.5 200cm 4.0
11 3.0k 200cm+ 4.5
12 3.0k
13 3.5k
K = Extra licht Kinder tuigage
beginner windsurf materiaal Wind surf school leerwindsurfen surfles north sails kinder zeil

1.5m² Kinder zeil

Maar de grootte van een zeil zegt niet alles. Het ene zeil is beter geschikt voor een beginner dan het andere. Beginnerzeilen zijn licht gemaakt zodat ze makkelijker hanteerbaar zijn. Ook zijn de zeilen erg compact gemaakt. Het oppervlak bovenin is klein gehouden. Met dank aan onze lessen natuurkunde weten we dat een zeil met bovenin minder oppervlakte minder zwaar aanvoelt. De "goede lezers" hebben al gezien dat er ook nog speciale kinderzeilen zijn. Omdat kinderen nog niet zo sterk zijn, en "hun rug nog een heel leven lang mee moet", zijn er nog lichtere zeilen gemaakt, speciaal voor kinderen. Kenmerkend is dat de gebruikte materialen van mast, giek en zeil extra dun zijn. Behalve dat dit nog eens extra licht is past het ook beter in de kleine handjes. Een must voor kinderen, niet geschikt voor volwassenen want dan komen er te grote krachten op, waardoor het kapot gaat.

beginner windsurf materiaal Windsurfschool leerwindsurfen North Sails Natural

North Sails Freeride zeil

Het freeride zeil

Na verloop van tijd wil je naast een sneller board natuurlijk ook een sneller zeil. "Sneller" betekent hier "groter". Hoe groter je zeil is, hoe meer wind je vangt, hoe harder je gaat. Freeride zeilen zijn meestal wat groter (vanaf 4.0 m² ongeveer) dan beginnerzeilen. Ze hebben wat meer zeillatten om het profiel beter vast te houden. Sommige zeilen hebben ook "cambers". Deze cambers kunnen het beste omschreven worden als "plastic halve maantjes die je zeillat met de mast verbinden om zo het profiel nog beter vast te houden". Echte race zeilen hebben soms wel 5 cambers. Freeride zeilen soms 1 of 2, maar vaak geen. Een beginner moet deze cambers zo veel mogelijk vermijden. Pas als je echt wedstrijden gaat doen zijn cambers handig. Ze geven stabiliteit aan je zeil, maar maken het optuigen van het zeil zeer moeilijk en ook de "hanteerbaarheid" van een zeil een stuk lastiger.

"Dan koop ik gelijk een freeride plank en zeil, ben ik gelijk de snelste van het meer". Helaas werkt het bij windsurfen anders dan bij auto's. Heb je een Suzuki Alto, wil je sneller, dan koop je een Mercedes CLK, duw je het gaspedaal in en ga je harder. Simpel. Wil je sneller windsurfen dan moet je een kleinere plank en groter zeil hebben. Het gevaar schuilt erin dat je er nog niet aan toe bent. Het board is te onstabiel, je valt eraf voordat je erop staat en het zeil is veel te groot. In plaats van lekker over het meer speren lig je om de tien meter in het water. Op die manier is windsurfen niet leuk en raak je de motivatie snel kwijt. Dus eerst zorgen dat je op de beginnerplank met 2 vingers in je neus overstag kan en aan de wind surfen geen probleem meer is. Lukt dat ook met 'het zwaard in' op dezelfde plank, dan kun je sneller materiaal aanschaffen.

Maar die prijzen...

Surfmateriaal heeft zijn prijs. "En dat terwijl ik een plank met 3 zeilen van de buurman voor € 125,- zo kan overnemen!!" hoor ik dan vaak. Ook op Marktplaats wordt veel van dit materiaal aangeboden.

PAS OP!

Er kan goed spul tussen zitten, maar het is moeilijk om het juiste er uit te pikken. Meestal is een windsurfplank die daar aangeboden wordt zo'n 20 jaar oud. En in die 20 jaar is de ontwikkeling snel gegaan. Zou je een computer kopen van 20 jaar oud?

Tegenwoordig zijn is een windsurfplank lichter, stabieler, korter en veel gebruiksvriendelijker. Daarbij is de inzetbaarheid van de huidge planken en zeilen vele malen groter. Dus makkelijker in elkaar te zetten en makkelijker om mee te surfen. De laatste reden om die windsurfplank van de buurman lekker in zijn garage te laten liggen is omdat er geen doorgroei mogelijkheden in zitten. De windsurfplanken zijn gemaakt om mee te dobberen en zijn nauwelijks tot niet in plané te krijgen. En wat is er nou zo mooi aan surfen, juist het planeren!!! (planeren = hard gaan)

Ok, leuk allemaal, maar wat moet ik dan wel kopen???

Het materiaal dat je het beste kan kopen is afhankelijk van een aantal factoren:

  1. Eigen vaardigheid. De belangrijkste. Heb je nooit of één keer gesurft dan zal in 99% van de gevallen een beginnerzeil en een beginnerplank de juiste keuze zijn. Het mooie van het hedendaagse beginnermateriaal is dat je er "langer" op kan blijven surfen. Op deze planken kun je voetbanden schroeven en het zwaard eruit halen. Op die manier kunnen hoge snelheden gehaald worden. Het is dus niet zo dat je na 10 keer surfen "uit deze plank gegroeid bent". Heb je een cursus gedaan, heb je geen probleem met overstag gaan en aan de wind surfen, dan is een freeride plank en zeil wel wat voor je. In het begin zal het nog even wiebelig zijn, maar dat wordt snel beter. Koop je bijvoorbeeld in eerste instantie een plank van 140 liter een 5.0 m² zeil, dan kan je hier jaren mee vooruit. Wordt je echt fanatiek dan wil je na verloop van tijd een nog snellere plank (=kleiner) en een nog sneller zeil (= groter). No problem. We praten dan over een plank van zo'n 110 liter en zeil van 6.5 m² . Je 140 liter plank blijft mooi dienst doen voor de dagen dat er wat minder wind is en je 5.0 zeil gebruik je als het echt hard waait! Als je dus begint met een groot board en klein zeil gooi je nooit geld weg!
  2. Portemonnee. Kwaliteit heeft zijn prijs, ook bij windsurfmateriaal. Goedkoop kan duurkoop zijn. Elke merk heeft zowel "Top of the Bill" zeilen/ boards als "Budget" zeilen/ boards. Hetzelfde geld voor masten, gieken en pakken. Kies wat bij je past. Maar zoals altijd zitten er aan duurdere producten voordelen. Vaak worden er stevigere materialen gebruikt, zijn ze lichter en zijn ze door de betere ontwikkeling breder inzetbaar. Dit is te specifiek om hier verder op in te gaan, ga naar de windsurfshop op een dag dat het rustig is en laat je voorlichten!

Je krijgt er heel wat voor terug, maar € 1000,- is en blijft een hoop geld.

Waar moet ik op letten als ik toch iets op marktplaats ga zoeken?

windsurfplank beginner materiaal troep

Troep..... te kleine plank, giek zonder snelsluiting, trapeze die geen steun geeft. Het zeil en de mast lijken nog enigzinds oke.

  1. Vlakke bodem. Oudere boards hebben vaak een ronde bodem, dit is zeer onstabiel. Kies dus een vlakke bodem.
  2. Zwaard. Kies een windsurfplank met zwaard, om afdrijven te voorkomen.
  3. Lekkages Controleer de plank op gaten/ lekkages/ zachte plekken. Deuken zijn vaak niet zo erg.
  4. Volume. Deze windsurfplanken zijn vaak smaller en langer dan de huidige beginnerboards. Zorg voor minimaal 180 liter volume voor een beginner.
  5. Grootte. Let op dat het zeil niet te groot is (zie tabel). Vaak zijn de oude zeilen 5.5 m² . Te groot voor een beginner dus.
  6. Latten. Het zeil moet latten hebben voor de stabiliteit. Minimaal 2 die van de achterzijde van het zeil tot aan de mast lopen.
  7. Giekhoogte. De giek moet op borst hoogte te bevestigen zijn
  8. Giek met snelsluiting is een pré! Een snelsluiting wil zeggen dat je de giek niet aan de mast hoeft te knopen met touw, maar dat er een scharniersluiting zit.
  9. Passende giek. De giek moet niet uitsteken aan de achterzijde van het zeil. De giek moet dus niet langer zijn dan het zeil.
  10. Passende mast. Het zeil moet aan de onderzijde goed aansluiten op de plank. Dat wil zeggen niet meer dan 20 cm tussen zeil en plank als het allemaal is opgetuigd.
  11. Vraag of de verkoper alles in elkaar kan zetten. Zo kunt u zien of alles compleet is. Lukt het de verkoper niet, dan hoef jij er ook niet aan te beginnen.

Laatste opmerking: Kinderzeilen zijn iets van de laatste paar jaar en dus bijna niet tweedehands te krijgen. Geef een kind (/ kleinere vrouw) dus zeker geen oud en groot zeil. Het lijkt makkelijk en goedkoop, maar in praktijk levert het frustratie van beide kanten op. Daarbij vaak nog een eeuwige afkeer van windsurfen. Kindertuigages (mast, zeil en giek) zijn al voor € 180,- te verkrijgen in de surfshop. Bovendien zijn ze heel makkelijk tweedehands weer te verkopen omdat er veel vraag naar is.

Wil je meer weten over materiaal? In het artikel Windsurf Disciplines wordt er gekeken welke wedstrijd disciplines er in het windsurfen zijn. In het volgende artikel (Soorten Windsurf Materiaal) kijken we welke soorten materiaal er allemaal zijn en wat geschikt is voor jou. In het laatste artikel (Windsurf Materiaal Tunen) geven we je tips hoe je het beste jouw windsurfsetje kan optimaliseren aan jouw behoeftes.

Het bericht Beginner windsurfplank en zeil kopen verscheen eerst op Leerwindsurfen.

Windsurfen in de kou

$
0
0

Waar moet je op letten als je gaat windsurfen in de kou?

Windsurfen in de kou Leerwindsurfen hagel north sails idol

Hagelbuitje tijdens je surfsessie; altijd fijn!

De herfst en winter zijn gezegend met meer wind dan de overige jaargetijden, maar helaas zijn de temperaturen een stuk lager. Als je een goed pak hebt en het weer in de gaten houdt, kan je bijna een hele winter door surfen. Maar met de juiste voorzorgsmaatregelen kan je heerlijk windsurfen en hou je het veilig! Een aantal regels voor windsurfen in de kou:

  1. Ga nooit alleen surfen!
  2. Let goed op de windrichting. 8 graden met een noordoosten wind voelt veel kouder aan dan 8 graden met een zuidwesten wind.
  3. In de winterperiode is de 'zee' warmer dan het 'meer'. Maar om op zee te gaan surfen moet je natuurlijk wel genoeg 'skills' hebben en nooit te ver naar buiten surfen.
  4. Zorg voor goed materiaal. Dat geld natuurlijk altijd, maar zeker nu! Geen kapotte diabolo's of half doorgesleten touwtjes!
  5. Ga niet te ver van de kant. Van lange rakken surfen word je koud en als er iets midden op het water gebeurt ben je de 'sjaak'.
  6. Zorg voor een goed pak dat niet te groot is en waar geen scheuren in zitten.
  7. Zorg voor een goede cap. Je verliest namelijk veel warmte via je hoofd. Als je koude handen hebt... zet dan een cap op! Het beste is een cap waarvan er 1 'flap' onder je pak gaat en 1 'flap' over je pak.
  8. Zorg voor goede handschoenen. Handschoenen die dik zijn aan de binnenkant van je hand geven kramp in je onderarm. Handschoenen die aan de binnenkant open zijn, zijn ideaal!
    Windsurfen in de kou Leerwindsurfen ION cap en handschoenen kou

    Een goede cap, handschoenen met een open handpalm en met een dichte

  9. Zorg voor goede schoenen. Bedenk wel dat hoe dikker je schoenen zij, hoe moeilijker je in je voetbanden komt. Dit is een groot nadeel voor freestylers die vaak 'switch' gaan staan.
  10. Hou je sessie kort. In de kou surfen kost veel energie. Als je aankomt ga dan gelijk optuigen en gelijk het water op. Ga na 1 of anderhalf uur surfen het water af, aftuigen, omkleden en naar huis. Niet te veel ouwehoeren op de kant, daar krijg je het koud van!
  11. Geen gevoel meer in je handen? Even naar de kant en wachten tot je vingers gaan tintelen. Het bloed stroomt weer naar je vingers en dat voel je even! Geen stress, je overleefd het wel! Daarna gelijk weer het water op!

Het bericht Windsurfen in de kou verscheen eerst op Leerwindsurfen.

Windsurf disciplines

$
0
0

Er is meer mogelijk dan simpelweg heen-en-weer surfen. Welke windsurf disciplines zijn er allemaal?

Windsurfen behoort tot de zogeheten ‘funsporten’. Lekker heen en weer cruisen met 25 graden, een sprongetje, een draaitje of keihard knallen tijdens een herfststorm. Niks moet en alles mag. Geen trainingen, geen verplichtingen, gewoon lekker ‘fun’ hebben op de windsurfplank als jij daar zin in hebt. Maar misschien wil je wel iets meer...misschien wil je jezelf wel meten met anderen of wil je op zoek naar je persoonlijke grenzen? Dan zijn er binnen het windsurfen verschillende mogelijkheden. Of misschien wil je wel meer weten over de verschillende soorten windsurfmateriaal en waarom ze er specifiek 'zo' uit zien. Lees dan dit artikel.

Windsurf disciplines Leer windsurfen the wind experience Lutjestrand

Wedstrijden zijn er op elk niveau. The Wind Experience op het Amstelmeer is een wedstrijd speciaal voor beginners.

De verschillende windsurf disciplines:

In de categorie ‘Race’ vinden we de volgende wedstrijd windsurf disciplines:

  • RS-X
  • Formula
  • Slalom
  • Speed
In de categorie ‘Expressie” vinden we de volgende wedstrijd windsurf disciplines:
  • Wave
  • Freestyle

Laten we ze eens wat nader bekijken.

Windsurf disciplines Leer windsurfen Dorian Olympische spelen RS-X

Dorian van Rijsselberghe op weg naar goud in de RS-X klasse op de Olympische spelen van 2012 in Londen.

RS-X

De RS-X klasse is de Olympische klasse. Het grootste verschil met de overige klassen is dat dit een zogenoemde ‘one-design’ klasse is. Dat betekent dat iedereen op hetzelfde materiaal surft. Namelijk het RS-X board en zeil van Neil Pryde. Zelfs voor de mast, giek en vin is de materiaalkeuze niet vrij. Door iedereen hetzelfde materiaal te geven, gaat het echt om wie de beste surfer is en niet om wie het beste materiaal heeft. Dat is één van de voorwaarden die het Olympische Comité stelt aan alle zeilklassen (en daar valt het windsurfen onder). Een andere voorwaarde is dat er ‘altijd gesurft kan worden’, hoe zwak de wind ook is. Men wil natuurlijk niet het risico lopen dat ze tijdens de Olympische Spelen door gebrek aan wind geen uitslag hebben. Dus moet het een board en zeil zijn dat al met windkracht 1 goed vooruit komt. Vandaar dus de lange plank met zwaard, grote vin en het grote zeil. Met weinig wind kunnen de deelnemers niet planeren en mogen ze ‘pompen’ met het zeil om zoveel mogelijk voortstuwing te genereren. Alle surfers starten tegelijk. Tenzij er heel veel surfers zijn (meer dan 100), dan wordt er gestart in twee groepen. Vanaf de startlijn moeten de surfers eerst tegen de wind in om bij de eerste boei te komen. Dit is erg tactisch en hier kun je veel winnen of verliezen. Verder zitten er altijd halve- en voordewindse rakken in deze baan. De persoon die als eerste over de finish komt, wint. Omdat een foutje in een klein hoekje zit, worden er tien races gesurft waarbij je het slechtste resultaat mag wegstrepen. Daarna wordt alles bij elkaar opgeteld. De laatste race telt, om het extra spannend te maken, dubbel. De eerste olympisch kampioen windsurfen was Stephan van den Berg in 1984. De (voorlopig) laatste was ook een Nederlander. Dorian van Rijsselberghe was in Londen 2012 zoveel beter dan zijn concurrenten, dat hij al na de achtste race zeker was van de gouden plak. Voor de jeugd is er de Bic Techno klasse. Ook dit is een ‘one-design’ klasse, maar dit materiaal is goedkoper, het is sterker en beter te hanteren. In Noord- en Zuid-Holland zijn er wedstrijden op clubniveau en er is ook een Nederlands Kampioenschap. Het nadeel van het RS-X board is dat het een groot, zwaar en log ding is, dat eigenlijk behoorlijk traag is. Andere disciplines gaan veel harder en zijn veel spectaculairder, mits het goed waait. Feit blijft dat de RS-X deelnemers enorme atleten zijn, die (op kosten van het NOC en Watersportverbond) het meeste en hardste trainen van allemaal!

Lange, maar mooie en informatieve film van de laatste race van de Olympische Spelen 2012 in Londen.

Windsurf disciplines Leer windsurfen Casper WK formula

Casper Bouwman in de formula klasse op weg naar WKgoud.

Formula

Het ‘formula’ windsurfen lijkt qua materiaal, regels en baan erg op de RS-X. Net als bij de RS-X zijn tactiek en ervaring erg belangrijk. Als je dan ook nog 'lang en dun' bent, ben je helemaal in het voordeel, Het grootste verschil met RS-X is dat de onderste windlimiet iets hoger ligt. Er wordt pas met een kleine windkracht 3 gestart, zodat iedereen kan planeren. Ook is de keuze van materialen vrij. Wel zijn er nog enkele regels die vooral ontworpen zijn, om er geen al te grote materiaalslag van te maken. Van te voren moet je voor elk event opgeven welk materiaal je gaat gebruiken. Je mag één board inschrijven, twee vinnen en drie zeilen. Er wordt dus door de deelnemers gekeken naar de voorspelde wind en aan de hand daarvan een keuze gemaakt wat ze inschrijven. Verder moet het board voor iedereen in de winkel te koop zijn en zijn ‘custom boards’ dus uitgesloten van deelname. Het board mag ook 'slechts' 100,5 cm breed zijn en er mag geen zwaard in zitten. De vinnen mogen niet langer zijn dan 70 cm en het zeil niet groter dan 12 vierkante meter. Dat is dus behoorlijk groot materiaal waardoor ze in relatief weinig wind al kunnen planeren en een wedstrijd kunnen surfen. Ook hier wordt er met z’n allen tegelijk gestart en moet men eerst opkruisen om de eerste boei te kunnen ronden. Wie het eerste zijn rondjes rond de boeien heeft gesurft en de finishlijn kruist, is de winnaar. Tijdens formula events worden er zoveel mogelijk races gevaren. En de slechtste scores mag je weer wegstrepen. Er zijn WK’s, EK’s en NK’s in de formula klasse.

Beetje saai filmpje van het WK Formula 2013, maar het geeft een mooie indruk waar het om gaat.

Windsurf disciplines Leer windsurfen Formula uitslag

Casper Bouman deed in 2008 mee aan de Olympische spelen in Beijing in de RS-X klasse. Deed daar heel veel ervaring op en stapte over naar de formula klasse. In 2013 won hij zowel het EK als het WK. Hierboven de uitslagen van die wedstrijd. Als je als eerste over de finish komt krijg je 1 punt, als tweede krijg je 2 punten, enz. Zijn slechtste scores (6e en 3e plaats) worden weggestreept en wat overblijft wordt bij elkaar opgeteld.

Windsurf disciplines Leer windsurfen slalom start

De start bij een slalom wedstrijd is zeer belangrijk. Er wordt afgeteld vanaf vijf minuten. Bij nul seconden gaat de groene vlag omhoog en proberen de surfers op topsnelheid de startlijn (tussen witte boei en witte boot) over te vliegen, op weg naar de eerste gijp boei. Foto: PWA/ Carter

Slalom

Wordt de wind wat sterker, dan wordt er meestal overgestapt naar een Slalom parcours. Het grootste verschil met de Formula regels is dat de onderste windlimiet hoger ligt. De minimale wind waarin men gaat slalommen is internationaal 12 knopen en tijdens het NK 15 knopen en de maximale wind is er eigenlijk niet. Laten we het houden op een flinke storm! Omdat de wind sterker is dan met formula, kan men met kleinere zeilen en kleinere boards varen. De maximale zeilmaat is 10 vierkante meter. Ook de baan is anders. Er wordt ruime wind gesurft met gijps rond de boeien. Hierdoor ligt de snelheid een stuk hoger en ziet een slalom race er veel spectaculairder uit dan een formula race. Het aantal surfers dat tegelijk start, is een stuk kleiner. Meestal worden de deelnemers verdeeld in groepjes van zo’n tien man. Die mogen het dan uitvechten. De vier surfers die het eerste bij de finish zijn, gaan door naar de volgende ronde en mogen het opnemen tegen de vier snelsten van de andere heat. Zo vallen er in elke ronde surfers af, net zo lang tot er nog tien surfers over zijn die de finale varen. Het is een afvalsysteem net als bij tennis. Indien de wind het toelaat na de eerste eliminatieronde, wordt er opnieuw gestart met een slalom eliminatie. Net zolang tot de wind op is of het event klaar. De slechtste resultaten mogen weer worden weggestreept.

Windsurf disciplines Leer windsurfen slalom

Twee voorbeelden van slalom banen.

Het hoogste slalomniveau vind je in de World Tour van de Professional Windsurfers Association (PWA). Die tour bestaat uit vier tot zes events van een week, verspreid over het hele jaar over de hele wereld. Ook is er een WK (en EK), maar in deze events wordt er in één week gestreden om de titel. Qua ‘eer en roem’ staan deze events lager aangeschreven dan de PWA World Tour. Ook in Nederland wordt er in vier tot zes weekenden gestreden om de NK titel. Bij weinig wind wordt er formula gevaren, neemt de wind toe dan wordt er geslalomd. Helaas is er niet elk weekend genoeg wind om een slalom wedstrijd te surfen. Iets onder het niveau van het NK staan de regio cups. Deze events zijn iets toegankelijker en goede amateur surfers kunnen hier op een relaxte manier wedstrijdervaring opdoen. Het slalom format wordt ook vaak gebruikt tijdens jeugd en fun wedstrijden als The Mission op de Brouwersdam en The Wind Experience op het Amstelmeer. Hier kunnen zelfs beginners een wedstrijdje surfen.

Een kleine PWA slalom impressie vind je hier!

Windsurf disciplines Leer windsurfen speed

In Namibië is een speciaal kanaal gegraven. Door het vlakke water en de harde wind is dit ideaal om wereldrecords te varen.

Speedsurfen

Bij het Speedsurfen is het de bedoeling om gewoon zo hard mogelijk te surfen. Een harde wind en vlak water zijn dus essentieel. Er wordt een baan uitgezet van 500 meter en door middel van video timing wordt je snelheid over die 500 meter gemeten. De bedoeling is dat je op topsnelheid over de startlijn gaat en dat natuurlijk 500 meter vasthoudt. Om iedereen een even grote kans te geven, is er maar één surfer tegelijk op de baan. Helaas kun je de perfecte windkracht en windrichting niet ver van te voren zien aankomen, dus is het erg lastig om een wedstrijd met recordomstandigheden van te voren te plannen. Daarom zijn de speedwedstrijden vaak op afroep. Het speedsurfen is de laatste jaren echter heel populair geworden door de komst van de GPS. Met dit apparaatje om je arm kun je overal ter wereld je snelheid meten. Een groep Nederlandse speedsurfers hebben www.gps-speedsurfing.com ontworpen, waarop je de gevaren snelheden kan posten. Op die manier kun je jouw snelheden vergelijken met die van je maatjes op de lokale plas, maar je kunt ook proberen de hoogste snelheid van het jaar, over de hele wereld, neer te zetten. Er zijn verschillende onderdelen waarop je kan scoren. Bijvoorbeeld je snelste twee seconden, je snelste 100 meter, je snelste nautische mijl, je snelste uur, enz. De vijf keer tien seconden run wordt wel gezien als belangrijkste graadmeter. Wil je hierin bovenin de ranking meedoen, dan zal je vijf runs van tien seconden moeten hebben (op één dag), waarin je 90 km per uur of harder gaat! Op deze manier worden er ook NK’s en ‘Fun speed meetings’ gevaren. Je hebt dan een hele dag om je snelste tijd neer te zetten op een bepaalde surf spot. Aan het einde van de dag levert iedereen zijn GPS in, worden ze uitgelezen door de computer en komt de winnaar met de hoogste gemiddelde snelheid eruit rollen. De top van het (GPS) speedsurfen wordt gedomineerd door grote mannen van 100 kg. Maar het leuke is dat iedereen zijn persoonlijke uitdaging aan kan gaan. Misschien wil je met je GPS alleen je eigen persoonlijke resultaten verbeteren? Misschien wil je een wedstrijdje aangaan met je surfmaatje? Misschien wil je kijken wie er die dag op de lokale plas het hardst gaat? Het zijn slechts enkele voorbeelden van alle mogelijkheden.

Een mooi filmpje van Antoine Albeau die het wereldrecord verbreekt eind 2015 in Lunderitz

Waar het bij de bovenstaande disciplines om snelheid en tactiek gaat, zijn sprongen en tricks bij de onderstaande twee wedstrijdvormen het belangrijkste.

Windsurf disciplines Leer windsurfen wave levi silver

Levi Siver laat zien hoe je golven 'rijdt' en wint het afsluitende event van 2013 op Hawaii. Foto: PWA/Carter

Wave

Een ‘wave' contest wordt natuurlijk gevaren in de golven. Het liefst golven van een metertje of drie en goede windkracht 6. Maar meer is ook welkom. De deelnemers worden door een jury beoordeeld op hun sprongen op het moment dat ze naar ‘buiten’ varen en op hun golfritten op het moment dat ze weer terug naar de kant surfen. Van tevoren wordt vastgelegd hoe lang de ‘heat’ duurt, dus hoe lang ze de tijd hebben om hun kunsten aan de jury te tonen. De duur van een heat ligt tussen 15 en 40 minuten, afhankelijk van de omstandigheden. Het aantal golfritten en sprongen dat de jury beoordeeld, is ook afhankelijk van de omstandigheden. Als de golven heel goed zijn en de wind wat minder, kan de jury beslissen niet naar de sprongen te kijken, maar alleen naar de beste twee golfritten. Is de wind heel goed en de golven wat minder, dan kan de jury beslissen dat de beste drie sprongen meetellen en slechts één golfrit. Natuurlijk wordt dit verteld aan de deelnemers voordat ze het water op gaan. Meestal gaan er twee surfers tegelijk het water op. De surfer met de beste moves gaat door naar de volgende ronde. Het kan ook zijn dat er vier surfers tegelijk het water op gaan, dan gaan de beste twee door naar de volgende ronde en zijn de andere twee klaar. De winnaars gaan steeds door naar de volgende ronde tot de besten tegenover elkaar staan in de finale. Indien er na deze eerste ‘enkele eliminatie’ nog wind en golven zijn, wordt er een ‘dubbele eliminatie’ gestart. In de dubbele eliminatie krijgt iedereen nog een kans. Ben je er in de enkele in de eerste ronde uitgevlogen, dan mag je als eerste aan de bak in de dubbele. Win je, dan mag je het opnemen tegen de mensen die er in de tweede ronde uitvlogen. Zo kan het zijn dat je alsnog in de finale komt tegen de winnaar van de enkele eliminatie. Win je die? Dan staat het 1-1 en mogen jullie nog een keer aan de slag om de echte winnaar aan te kunnen wijzen. Een enkele plus een dubbele eliminatie kost behoorlijk veel tijd en meestal is hierna het event klaar.

Windsurf disciplines Leer windsurfen wave victor

Victor Fernandez vliegt boven de skyline van Pozo op Gran Canaria. Foto: PWA/Carter

Het Nederlands kampioenschap wordt op deze manier in één dag gesurft, meestal is er maar tijd voor een enkele eliminatie. Regelmatig gebeurt het ook dat er een jaar geen NK Wave wordt gesurft, omdat er op de afgesproken dagen geen goede golven en wind zijn. Op het allerhoogste niveau van de PWA gaat de tour langs plaatsen als Hawaii en Gran Canaria, maar ook Duitsland en Denemarken staan in de agenda. Alle uitslagen worden dan bij elkaar opgeteld aan het einde van het jaar en het slechtste resultaat mag worden weggestreept, waardoor de winnaar bovenaan komt staan. Wil je meesurfen in de top van de wave? Verhuis dan maar naar Zuid-Afrika of Hawaii. Meer lef dan verstand helpt ook om dubbele front loops te maken met windkracht 8, tien meter boven het water.

Benieuwd wat een wave board te verduren krijgt? Klik hier!

Windsurf disciplines Leer windsurfen freestyle gollito

Vijfvoudig wereldkampioen Gollito Estredo laat een forward loop zien tijdens de worldcup op de Brouwersdam in 2013. Foto: PWA/Carter

Freestyle

De jongste discipline binnen het windsurfen is de ‘Freestyle’. Mensen die niet op Hawaii of in Australië woonden maar aan een Alpenmeer in Oostenrijk, wilden ook truckjes doen in plaats van hard heen en weer varen op een slalom of formula board. In het begin kon de ‘oude wave garde’ nog aardig meedoen met een sprongetje en een loopje. Maar al snel namen kids van 15 tot 25 jaar de macht over. Voor deze discipline moet je vooral licht (70-80 kg), niet te lang (170-180 cm) en vooral heel explosief zijn. Maandelijks, wekelijks werden er nieuwe tricks bedacht door deze kids uit met name het Caribisch gebied. In een paar jaar tijd ontwikkelde deze discipline van ‘truukjes doen’ tot ‘acrobatiek van het hoogste niveau’. Het verschil met wave is dat de tricks minder hoog zijn bij freestyle, maar veel technischer. Net als bij een wave contest wordt je door een jury beoordeeld op je moves. De tijd die je daarvoor hebt is wel wat korter, meestal zes minuten. Op het hoogste niveau van de PWA wordt er gekeken naar de beste 12 moves. Maar de heattijd en het aantal moves kunnen worden aangepast aan de omstandigheden. Het enkele- en dubbele eliminatie verhaal van de wave werkt hetzelfde in de freestyle. Er is ook een NK, dat meestal bestaat uit vier weekenden waarvan er vaak maar één of twee door kunnen gaan vanwege de wind.

Wanna know what freestyle looks like? Klik hier!

Windsurf disciplines Leer windsurfen freestyle eli

Een single eliminatie tijdens de European Freestyle Pro Tour.

Wedstrijdje meedoen?

Wil je een keer een wedstrijd meedoen? De slalom wedstrijden zijn het meest toegankelijk. Schrijf dan in voor een lokaal evenement als The Wind Experience of een Regio Cup. Neem een rol duck tape mee om een nummer in je zeil te plakken, zodat je herkenbaar bent op het water. Wil je mee strijden om de Nederlandse titel, dan moet je lid worden van een surfclub en van het Watersportverbond zodat je een officieel zeilnummer krijgt.

Meer info:

Professional Windsurfers Association

European Freestyle Pro Tour

Nederlands Kampioenschap

Regio Cup

The Wind Experience

Zo, dat was een heel verhaal over ‘wedstrijdvormen’. Ik hoop dat ik het één en ander heb kunnen verduidelijken. Misschien wil je wel eens een wedstrijdje meedoen? Het motiveert namelijk enorm om andere (betere) surfers aan het werk te zien en je leert er heel veel van. De Nederlandse toppers zijn heel toegankelijk en als je een vraag hebt, zullen ze je er graag mee helpen (mits je die vraag niet één minuut voor hun finale heat stelt ;-) ).

Maar vergeet niet...windsurfen is een funsport, dus plezier is het aller belangrijkste!

Enjoy!

Niek

P.S. Dit is deel 1 van een trilogie. Lees ook: Soorten windsurf materiaal (deel 2) en Windsurf materiaal tunen (deel 3). 

Het bericht Windsurf disciplines verscheen eerst op Leerwindsurfen.

Soorten windsurf materiaal

$
0
0

Er zijn vele soorten windsurf materiaal. Loop een willekeurige windsurfshop binnen en je voelt je net een kind in een snoepwinkel. De zeiltjes hebben de meest flitsende kleuren en de boards de meest mooie shapes. Maar wat past het beste bij jouw surfkunsten? 'Hoe' je surft bepaald welk materiaal je moet hebben.

Soorten windsurf materiaal Leer windsurfen Fanatic boards overzicht

De Fanatic boards op een rijtje, keuze genoeg.

'Soorten Windsurf Materiaal' is deel 2 van een trilogie. Lees ook: Windsurf disciplines (deel 1) en Windsurf materiaal tunen (deel 3). Voor de beginnende windsurfer die voor het eerst materiaal wil kopen raad ik aan Eerste windsurfplank en zeil kopen te lezen.

Surf je op zee met winkracht 8, dan heb je een ander board nodig, dan dat je over het meer cruised met windkracht 4. Wil je de snelste zijn van de plas of hecht je meer waarde aan een board dat lekker jumpt en makkelijk gijpt? Hoe groot en zwaar ben je en hoeveel ervaring heb je? En tenslotte, hoe dik is je portemonnee? Voordat je de surfshop binnenstapt, is het handig om voor jezelf deze vragen beantwoord te hebben. En ik ga je daar in dit artikel bij helpen.

De meeste windsurfzeilen en -boards kunnen in één van de onderstaande categorieën worden ingedeeld. Soorten windsurf materiaal:

Soorten windsurf materiaal Leer windsurfen

Het doel: heerlijk cruisen over het water.

  • RS-X
  • Formula
  • Slalom
  • Speed
  • Freestyle
  • Wave
  • Freeride (onderverdeeld in freewave, freemove en freerace)
  • Beginner

Laten we ze eens wat nader bekijken.

Soorten windsurf materiaal Leer windsurfen rs-x

De start van de RS-X klasse, iedereen met hetzelfde materiaal.

RS-X

Deze categorie bespreek ik maar kort, omdat de tien man in Nederland die hier op (willen) surfen geen uitleg nodig hebben. Bovendien zie je dit materiaal nooit in de winkel. Je moet er van windkracht 1 tot 6 mee kunnen varen, dus vandaar dat de plank lang is en er een zwaard en een grote vin in zit. Het zeil is natuurlijk ook 'huge' om met de kleinste windvlaag al vooruit te komen. Eigenlijk hoef je hier geen materiaalkeuze te maken, want het is een 'one-design' klasse. Iedereen surft dus op exact hetzelfde materiaal.

Soorten windsurf materiaal Leer windsurfen formula

De start tijdens het WK Formula 2013.

Formula

Het doel van formula materiaal is eigenlijk om zo hoog mogelijk aan de wind te kunnen planeren en dat met weinig wind. Als je snel aanplaneert en heel hoog aan de wind kan surfen, is de kans heel groot dat je als eerste bij de bovenboei bent en dat je uiteindelijk de race wint. Om zowel vroeg in plané te zijn als snel te surfen, moet het materiaal heel licht zijn. Boards bestaan uit kwetsbaar carbon met minimale versteviging. Je moet je board dus niet op een steen laten vallen. De zeilen zijn helemaal van monofilm, wat ook relatief kwetsbaar is. Ook masten, gieken en vinnen zijn gemaakt van het stijve, harde maar ook kwetsbare en dure carbon. Om snel te kunnen planeren moet het materiaal ook groot zijn. Een breed board geeft veel lift, daardoor komt het board uit het water en kun je eerder planeren in plaats van dobberen. Hetzelfde geld voor de vin. Een grote vin duwt je board omhoog, waardoor je gaat planeren. Daarnaast kun je met een grote vin hoger aan de wind surfen. De zeilen zijn ook groot om met de kleinste windvlaag al te kunnen planeren. Ook is het erg belangrijk dat je tuigage stabiel is. Als er een windvlaag komt, moet het zeil niet alle kanten op waaien, want dat is niet zo goed voor de aerodynamica. Een klein zeil stabiel maken is niet zo moeilijk, maar om een zeil van 12 vierkante meter stabiel te houden in een windvlaag vereist speciale materialen. Nog een reden dus om extra veel (duur) carbon in de masten en gieken te stoppen. Maar ook dat is niet genoeg. Er worden tot wel negen zeillatten in het zeil genaaid. En de 'camber' zorgt ervoor dat de hoek die de zeillat maakt met de mast, ten alle tijden optimaal blijft en dus voor een perfecte verdeling van druk en aerodynamica zorgt. Het nadeel van cambers is dat daardoor het zeil moeilijker omslaat, dus gijpen wordt er niet makkelijker op. De meest gebruikte materialen zijn: board 100 cm breed, zeil 11 vierkante meter en vin 70 cm lang.

Soorten windsurf materiaal Leer windsurfen formula fanatic board

Een formula board, gekscherend worden ze vaak 'deuren' genoemd, kun jij je dat voorstellen? Het voordeel...planeren met 7 knopen!

Voordelen: vroeg planeren.

Nadelen: duur, kwetsbaar, groot en daardoor zwaar, board moeilijk te controleren en moeilijk te gijpen, zeil moeilijk op te tuigen.

Conclusie: Niet kopen, tenzij je komend jaar Nederlands kampioen wilt worden.

Soorten windsurf materiaal Leer windsurfen fanatic north sails slalom

Drie slalommers op topsnelheid.

Slalom

Het doel van slalom is om zo hard mogelijk te gaan, alleen dit keer niet aan de wind, maar halve wind of zelfs ruime wind. Daarnaast moet je board ook makkelijk gijpen en weer snel in plané komen na de gijp (of beter nog: blijven planeren). En dit alles moet zowel lukken tijdens een slalom wedstrijd op het vlakke water van Strand Horst als op het ruige Noordzee water voor de kust van Sylt, Duitsland. Dus controle is ook belangrijk. Het slalom materiaal lijkt erg op het formula materiaal, maar dan iets kleiner. Het grootste verschil zijn de boards en vinnen. Omdat je tijdens een slalom race niet aan de wind hoeft te surfen, kan de vin veel kleiner en het board ook behoorlijk smaller. En dat komt de topsnelheid weer ten goede. In de zeilen zitten weer zeven, acht of negen latten met minimaal vier cambers om het profiel strak te houden in de windvlagen. Een veel gebruikt slalom setje is: board van 110 liter, zeil van 7,8 vierkante meter en een vin van 36 cm.

Voordeel: het materiaal gaat hard!

Nadeel: duur, kwetsbaar, zeil moeilijk op te tuigen. Ookal surft een slalom board makkelijker dan een formula board, met de voetbanden helemaal op de rail is het lastig te controleren op choppy water.

Conclusie: Om alles uit een slalomset te kunnen halen, moet je een hele goede windsurfer zijn. Ben je dat niet, dan werkt het alleen maar tegen je. Vergelijk het met iemand die zijn rijbewijs net heeft gehaald en met een Formule 1 wagen de weg op gaat.

Soorten windsurf materiaal Leer windsurfen speed

Gouwe ouwe Anders Bringdal vliegt over de speedstrip met meer dan 90 km/uur.

Speed

Wat wil een speedsurfer? HARD gaan en verder helemaal niets! Het materiaal waar speed wedstrijden mee worden gevaren, lijkt weer veel op het slalom materiaal. Alleen omdat de gemiddelde speedsurfer pas wakker wordt met 20 knopen en pas echt blij is met 30 knopen wind, is het materiaal nog wat kleiner. Ook 'doorplaneren na een gijp' is totaal niet belangrijk, want een speedsurfer gijpt niet, maar stapt gewoon af ;-). Daarom kunnen de boards nog een stuk smaller. Hoe minder contact je hebt met het water, hoe minder weerstand, dus hoe sneller je gaat. Hetzelfde geldt voor de vinnen. Natuurlijk wil je wel zoveel mogelijk wind vangen, dus de gebruikte zeilen zijn relatief groot. Vlak water zorgt voor minder weerstand en meer controle, dus kun je een nog groter zeil pakken. De zeilen zijn weer voorzien van een stuk of acht latten met een stuk of vier cambers. De meeste speedsurfers hebben wel een 7.0, maar die gebruiken ze liever niet. De natte droom van elke speedsurfer: Board 54 liter, vin 18 cm, zeil 5.0.

Soorten windsurf materiaal Leer windsurfen fanatic speed boards

Don't mess with these guys! Speedsurfers en hun speeltjes.

Voordelen: Het materiaal gaat heel hard, mits je een heeele goede surfer bent!

Nadelen: Behalve dat het duur, kwetsbaar en moeilijk op te tuigen is, zijn vooral de boards echt alleen gemaakt om hard mee te gaan. Als de wind weg valt, sta je tot je knieën in het water (en dan heb je nog geluk). De boards zijn ook moeilijk te gijpen en lopen slecht hoogte.

Conclusie: Niet kopen, tenzij je heel veel slalom ervaring hebt en wilt gaan surfen op een spot met heel vlak water.

Soorten windsurf materiaal Leer windsurfen wave

Een vier latten wave zeiltje: klein, compact en sterk.

Wave

Tijdens een wave wedstrijd wordt de surfer beoordeeld op sprongen en golfritten. Dus daar is het materiaal op afgestemd. Zowel zeil als board moeten goed te draaien en hanteren zijn. Eindsnelheid is niet belangrijk, snel aanplaneren is wel erg fijn als je naar buiten surft tussen de drie meter hoge golven. Als je een hoge sprong landt, is het niet de bedoeling dat je board in twee stukken breekt. En als je tijdens een golfrit gepakt wordt door een golf, is het ook fijn als je mast en zeil heel blijven. Dus dit materiaal is sterk! Omdat de handling van het zeil zo belangrijk is, zitten er in dit zeil geen cambers. Dus dat is weer een stuk makkelijker optuigen en scheelt een hoop gewicht. Ook het aantal latten is gereduceerd tot drie, vier of maximaal vijf. Het monofilm is vaak 'gewapend', waardoor het ook weer extra sterk is. Het board moet goed draaien tijdens het golfrijden, dus de rails van het board zijn dun en de tail smal. In tegenstelling tot alle race disciplines staan de voetbanden hier zo veel mogelijk in het midden van het board en staat er achter op het board nog maar één voetband in plaats van twee. De boards hebben weinig volume, dus als de wind weg valt, zink je. Dit allemaal om meer controle te hebben tijdens het golfrijden en springen. Al is de laatste trend om toch weer wat grotere boards te varen, om ook de dagen met 'mooie golven, maar weinig wind' mee te kunnen pakken. Wave boards van 100 liter zijn geen uitzondering meer. De vin (of vinnen) zijn relatief klein en gebogen, dat komt het draaien ten goede. Enkele jaren geleden surfte iedereen met één vin onder zijn wave board, nu kun je ook kiezen voor twee, drie of vier vinnen. Zonder hier al te diep op in te gaan: twee of vier vinnen is makkelijker en vergevingsgezinder golfrijden. Je kunt beter snelheid houden op de golf. Dus als je niet op Maui surft en geen pro bent, is dit aan te raden!

Mijn favoriete wave setje: board 76 liter Quad (vier vinnen dus) met een 4.5 zeil.

Voordelen: Het materiaal is sterk, makkelijk op te tuigen en heeft veel controle. Vandaar ook dat veel mensen kiezen voor een wave zeil of board als het hard waait. Ook als ze niet op zee varen, want ook op het binnenwater is het leuk om lekker te springen tijdens een storm en nog leuker als je board daarbij heel blijft.

Nadelen: Het materiaal is ietsje pietsje zwaarder dan freeride materiaal. De boards hebben relatief weinig volume en dat maakt het lastig als de wind wat minder wordt.

Conclusie: Behalve dat dit materiaal is gemaakt voor mensen die de golven telijf gaan, is dit materiaal ook geschikt voor als je lekker wilt springen, gijpen en raggen op het meer tijdens een stormpje. Let wel op dat het board dat je kiest niet te weinig volume heeft. Kies je voor een wave board, maar surf je meestal op binnenwater, ga dan voor één of drie vinnen. Deze boards hebben in het algemeen een wat hogere eindsnelheid.

Soorten windsurf materiaal Leer windsurfen freestyle

Een freestyle zeil, ook hier vier latten (en wat mini latjes). Minder versterking in het zeil, dus lichter.

Freestyle

Aangezien de wave en freestyle disciplines behoorlijk op elkaar lijken is dat met het materiaal ook zo. De grote verschillen zijn dat er in de freestyle minder hoog gesprongen wordt en je niet gespoeld kan worden door een golf van vier meter. Dus het materiaal hoeft minder sterk te zijn. Door minder versterkingen aan te brengen, wordt het lichter en dat zorgt ervoor dat je weer eerder planeerd. En dat is wel fijn als je 14 moves moet doen in zes minuten. Je wil dan natuurlijk niet staan dobberen, terwijl je concurent wel planeert en dikke moves maakt. Als je met je materiaal eerder aanplaneert, kun je ook een iets kleiner zeil en kleiner board pakken. En een 'double burner' gaat met een 4.8 zeil net weer wat makkelijker dan met een 5.2 zeil. Klinkt allemaal logisch toch?! Dus de zeilen hebben nog steeds weinig latten (meestal vier), maar het monofilm is niet meer gewapend, maar juist extra dun. Qua outline lijken ze veel op wave zeilen. De boards zijn wat groter en vooral breder in de neus en tail dan wave boards. Freestyle boards zitten tussen de 90 en 110 liter. 'Vroeg planeren' en 'hoge eindsnelheid' zijn erg moeilijk samen te verwerken in één board. Dus wordt er vooral gekozen voor 'vroeg planeren'. Vandaar ook dat freestyle boards de traagtse boards op de markt zijn. Dan nog even over de vinnen. Bij freestyle gaat het om kunstjes: draaien, loopen, sliden enzovoorts. Je wilt dus niet dat je draai gestopt wordt door een vin die in het water steekt. Vandaar dat de vinnen extreem kort zijn, 14 centimeter is geen uitzondering. Om alleen al met met zulke kleine vinnen rechtdoor te kunnen surfen, heb je een flinke doses techniek nodig. Je kunt met zo'n kleine vin bijna geen druk op je achterste voet zetten zonder een spin-out te krijgen. Niet aan beginnen dus, als je niet aan het NK freestyle meedoet.

Mijn favoriete freestyle setje: board 93 liter, vin 18 cm, zeil 4.8.

Voordelen: licht en vroeg planeren.

Nadelen: Traag.

Conclusie: Wil je freestylen, dan is dit je materiaal! Wil je dat niet, laat het dan liggen. Kies zolang je nog geen spocks, grubbys of nog gekkere moves maakt, voor een freeride vin van 20 tot 25 cm. Op die manier gaan old school moves als duckjibe, backwind jibe en 360's veel beter.

Freeride

En toen was er freeride...gelukkig! Want al het bovenstaande materiaal is met maar één doel gemaakt en dat is wedstrijden winnen. Daardoor is het allemaal zeer specialistisch, wat het vaargemak niet ten goede komt. Gemaakt voor freaks dus, maar 98% van alle surfers is helemaal niet bezig met wedstrijden. Hij (of zij) wil gewoon lekker over het water knallen! Heerlijk ontspannen op het water na een week hard werken en misschien vandaag wel voor het eerst een sprongetje of een gijp maken. En voor al deze 'normale' mensen is er freeride materiaal ontwikkeld. Bijkomend voordeel is dat het goedkoper is dan al het specialistische materiaal. Zijn alle bovenstaande disciplines dan nergens goed voor behalve de professionele surfers? Gelukkig wel. De kennis die men opdoet tijdens de ontwikkeling van al dat specialistische materiaal, stopt men weer (aangepast) in het freeride materiaal.

Ook deze freeride groep is weer op te delen in een paar subgroepen.

Soorten windsurf materiaal Leer windsurfen freerace

Freerace: een combinatie van snelheid en gijpgemak.

Freerace: voor iedereen die comfort wil, maar toch ook wel wat snelheid sensatie. Vooral in de grotere maten (7 meter zeil en 120 liter board en groter) is dit interessant voor veel mensen. Springen met 15 knopen is toch niet echt een optie, dus dan maar lekker knallen. Bij de ontwikkeling van deze boards en zeilen is er heel goed gekeken naar het slalom materiaal, maar dan gebruiksvriendelijker en goedkoper. De mastslurf van het zeil is wat smaller, zodat er geen 100 liter water in verdwijnt als je zeil in het water valt. Wat minder latten en cambers waardoor het zeil beter omslaat na de gijp en lichter is, scheelt ook een hoop. De voetbanden staan iets meer naar binnen op het board, waardoor je er veel makkelijker in komt.

Soorten windsurf materiaal Leer windsurfen freeride

Freemove: snelheid, gijpen, springen en truckjes.

Freemove, of gewoon freeride genaamd: voor iedereen die comfort wil en lekker wil gijpen. Misschien een sprongetje wagen en heerlijk over het meer cruisen en dat alles zonder pijn in de scheenbenen. Dit zijn de echte alleskunners. Niet 'the best of both words', maar 'the best of all worlds'! Dit materiaal zit tussen freerace en freewave in. In vergelijking met freerace minder latten (er blijven er een stuk of zes over), minder cambers (maximaal één) en de mastslurf zit bijna net zo strak om de mast als een wave-, freestyle- of freewavezeil. Het zeil is nog iets sterker dan een freerace zeil, omdat de eerste duckjibes doorgaans niet lukken, zelfs niet als je een clinic bij Leerwindsurfen doet. De boards zijn wat ronder (zowel rails als outline), wat het board vergevingsgezinder en beter te draaien maakt. De vin is wat krommer, wat zorgt voor makkelijker gijpen. In de zeil maten 5.5 tot 6.5 en boardmaten van 90 tot 120 liter wordt dit materiaal erg veel verkocht. En terecht!

Soorten windsurf materiaal freewave

Freewave: voelt zich uitstekend op zijn gemak in het luchtruim.

Freewave: Voor iedereen die comfort wil, soms op zee, soms op het binnenwater, de eerste airjibes en de eerste duckjibes...het kan allemaal op dit materiaal. De boards zitten tussen wave en freestyle in. Ze hebben de sterkte van een wave board, maar dan met een iets bredere neus en tail. De zeilen zijn vrijwel identiek aan wave zeilen. As je een zeil koopt van vijf meter of kleiner of een board van 100 liter of minder, is dit zeker het overwegen waard.

Soorten windsurf materiaal Leer windsurfen beginner

Een voorbeeld van een beginner zeil en board.

Beginner

Voor beginnersmateriaal verwijs ik graag naar het artikel 'materiaal kopen'. De gebruikte materialen zijn minder exotisch, wat positief is voor de prijs. Vooral voor kids is het belangrijk dat ze licht materiaal hebben, want als ze het zeil niet eens uit het water kunnen trekken, zijn ze er snel klaar mee.

Maten

Welke maten boards en zeilen moet je kopen? Dat hangt sterk af van vier factoren. Ten eerste hangt het af van je niveau. Je kan wel een acht meter zeil willen kopen om snel te planeren, maar als je nog maar net in je trapeze hebt leren surfen is dat niet zo slim. Ten tweede moet je bedenken in welke windkracht je het zeil en board wilt gebruiken. Logisch natuurlijk. Dan moet je bedenken in welke omstandigheden je het wilt gebruiken. Op vlak water? Op zee? En tenslotte moet je kijken hoe het past tussen je overige materiaal. Heb je al een 6.0 zeil, dan lijkt een 6.5 niet zo slim.

De meeste surfers houden het niet bij één zeil, ze hebben er een stuk of drie. De reden is natuurlijk dat de wind niet altijd even sterk is. Hoeveel vierkante meter moet er tussen twee opeenvolgende zeilen zitten? Dat scheelt erg per maat. Zo is het verschil tussen een 10 en 11 vierkante meter zeil veel kleiner, dan tussen een 4.2 en 5.2 zeil. Veel voorkomende sailquivers:

Wave: 3.7 - 4.2 - 4.7 - 5.2

Freestyle: 4.0 - 4.4 - 4.8 - 5.2

Freeride: 4.5 - 5.5 - 6.5 - 7.8

Slalom: 6.2 - 7.0 - 7.8 - 8.7

Formula: 9.8 - 11.0

Qua boards kan je met iets minder ook goed vooruit. Ideaal is twee boards. Bijvoorbeeld een 120 liter en een 90 liter. Eerst moet je weten welke maat zeil je hebt/wilt. Dan kan je het board erbij kiezen. Op de websites van boardmerken staat altijd welke maten zeilen er op het board passen. Weeg je 65 kg, dan kan je met 14 knopen planeren met een 100 liter board en een 6.5 zeil. Weeg je 95 kg, dan heb je een groter zeil en dus ook een groter board (en vin) nodig. Een gratis tip: zorg dat je board groot genoeg is! Een klein board ziet er mooi uit en het is natuurlijk vet stoer, maar als jij dobbert en je maten planeren is het ineens een stuk minder leuk. Omdat je op een groter board veel meer kan planeren kan je ook veel meer leren. Daarnaast is een wat groter board vergevingsgezinder als je een klein foutje maakt tijdens een gijp bijvoorbeeld.

Soorten windsurf materiaal

Slalom 6.3 en freewave 3.8.

Ter illustratie:

Welk board en zeil zullen de surfers gebruiken bij 20 knopen wind:

  • Formula: board 1 meter breed, vin 70 cm, zeil 10 vierkante meter.
  • Slalom: board 70 cm breed, vin 36 cm, zeil 7 vierkante meter.
  • Speed: ik blijf liever in bed.
  • Freestyle: board 63 cm breed, vin 16 cm, zeil 4.8.
  • Wave: board 57 cm breed, vin 2 x 14 en 2 x 9, zeil 5.0.
  • Freeride: board 65 cm breed, vin 36 cm, zeil 6 vierkante meter.

Zo, ik hoop dat dit wat meer duidelijkheid geeft zodat de bomen weer zichtbaar worden in het bos.

Niek

P.S. Wil je meer weten over windsurfmaterialen? Tijdens de windsurfclinics van Leerwindsurfen mogen alle vragen gesteld worden en kunnen we nog specifieker op de stof en jouw vragen ingaan!

 

Het bericht Soorten windsurf materiaal verscheen eerst op Leerwindsurfen.

Windsurf materiaal tunen

$
0
0

Op het eerste gezicht lijkt het misschien niet zo, maar je kan behoorlijk veel aan je windsurf materiaal tunen. Hoe kun je het materiaal zo afstellen, dat het voor jou het beste werkt? We gaan de basics van het tunen bespreken. Een vinnetje extra, of 15% extra carbon in je mast, je voelt het verschil echt op het water. Maar in je portemonee helaas ook, dus jij moet de afweging maken of dat het waard is. Ik ga je helpen die keuze te maken.

'Windsurf materiaal tunen' is deel 3 van een trilogie. Lees ook: Windsurf disciplines (deel 1) en Soorten windsurf materiaal (deel 2). Voor de beginnende windsurfer die voor het eerst materiaal wil kopen raad ik aan Eerste windsurfplank en zeil kopen te lezen.

windsurf materiaal tunen vinnen

Een overzicht van de verschillende 'Choco' vinnen

Vin

De meeste boards worden standaard geleverd met een vin. Maar door een relatief kleine investering te doen, kun je veel meer uit je board en dus uit je surfdag halen. De geleverde vin voldoet waarschijnlijk prima voor de gemiddelde dag, met het gemiddelde zeil. Maar wat nu als je iets meer van je board wilt? Het waait harder of juist zachter, je wilt graag wat makkelijker de bocht om of juist wat sneller op het rechte stuk. Waar moet je op letten bij de aankoop van je nieuwe vin. Enkele variabelen:

  • Langer = meer lift, dus eerder aanplaneren en hoger aan de wind surfen.
  • Korter = meer controle (overpowered) en beter gijpen.
  • Dikker = meer lift, dus eerder aanplaneren.
  • Dunner = minder weerstand dus een hogere eindsnelheid.
  • Rechter = meer snelheid.
  • Krommer = beter gijpen.
windsurf materiaal tunen vin

Select geeft hier aan welke lengte freeride vin je het beste kan kiezen en houdt daarbij rekening met je zeilgrootte en boardbreedte.

Wil je bijvoorbeeld overpowered lekker kunnen varen en gijpen, koop dan een extra vin die iets kleiner en krommer is dan je huidge vin.

Ook de flex en torsie eigenschappen van een vin hebben een grote invloed op de performance van je board. Kijk in dit filmpje eens naar hoe je vin onder water buigt.

Hoe belangrijk een vin is? Formula surfers betalen makkelijk $800 voor één vin. Helaas moet je er dan wel drie jaar op wachten. Er is namelijk nogal een wachttijd. Voor $1400 heb je 'm binnen drie maanden. En denk nu niet dat je deze vinnen nooit ziet, want 70% van de topsurfers heeft er één!

windsurf materiaal tunen fanatic boards voetbanden

Boven een Fanatic Quad (wave). In het midden de Fanatic Shark (freeride) en onder de Fanatic Falcon (slalom). Let op het verschil in voetband posities. De Quad met de voetbanden zo ver mogelijk in het midden. De Falcon met de voetbanden ver naar achter en naar buiten. De Shark heeft de voetbanden meer naar voor en meer naar het midden van het board om er makkelijk in te komen.

Voetbanden

Er zitten altijd meerdere gaatjes in je board waar de schroeven in kunnen, maar hoe tune je de voetbanden?

  • Naar voor = eerder aanplaneren en makkelijker in de voetbanden komen.
  • Naar achter = hogere eindsnelheid.
  • Naar binnen = makkelijker in de voetbanden komen, meer controle in de lucht over je board tijdens het springen, golfrijden en andere (freestyle) tricks, waarbij je in de voetbanden blijft.
  • Naar buiten = hogere snelheid doordat je beter weerstand tegen de vin kan bieden.
  • Voetbanden ver uit elkaar = meer controle, vooral met meer wind.
  • Voetbanden smal = staat wat relaxter.
  • Grote voetbanden = makkelijker in de voetbanden komen, meer controle in de lucht over je board tijdens het springen, golfrijden en andere (freestyle) tricks, waarbij je in de voetbanden blijft.
  • Kleine voetbanden = hogere snelheid doordat je beter weerstand tegen de vin kunt bieden.

Ik zie veel beginnende en gevorderde surfers met hele kleine voetbanden. Ze kopen een nieuw board en schroeven de voetbanden erop, klaar. De tenen passen er net in, maar met alleen je tenen in de voetbanden kan je het board niet controleren. Zeker niet op choppy water en al helemaal niet als je een sprongetje wilt wagen. Zorg dus altijd dat je de voetbanden zo groot afstelt, dat je tenen aan de binnenkant uit de voetband steken, dus zichtbaar zijn.

Ook is er de optie om voetbanden extra breed of extra smal te zetten. Als de voorste schroef van de voorste voetband in het tweede gaatje van voor zit. Kan je de achterste schroef van de voorste voetband best een gaatje breder zetten als je brede voeten hebt.

windsurf materiaal tunen mastvoet

Gelukkig is de mastbase tegenwoordig iets gebruiksvriendelijker.

Mastbase

Ook met de mastbase kun je de eigenschappen van je board heel veel beïnvloeden! De opties van de mastbase:

  • Naar voor = board vaart rustiger en dus meer controle. De neus wordt namelijk in het water gedrukt, dus zal het board minder snel de lucht in vliegen. Als de mastbase teveel naar voor gaat, zal het board gaan 'plakken'.
  • Naar achter = hogere eindsnelheid en een losser vaargedrag.

Voor brede boards met grote vinnen geldt: door de mastvoet verder naar achter te zetten krijg je meer druk op de vin, dus zal het board eerder planeren, 'losser' varen en een hogere eindsnelheid hebben. Maar...je moet het board wel kunnen controleren. Dus de vin mag zo ver mogelijk naar achter, mits je de controle behoudt!

windsurf materiaal tunen north sails mast

Een tweedelige North Sails RDM.

Mast

Veel mensen steken veel geld in een board en zeil, maar vergeten de giek en mast en dat is erg jammer. De prestaties van een windsurfsetje worden begrenst door de minste component. Dus probeer altijd te zorgen dat alle componenten in evenwicht zijn. Dat levert het meeste op, voor het minste geld. In masten is de keuze ook reuze. De variabelen:

Buigings curve. Een mast buigt als je de neerhaler (touwtje bij de mastvoet) aantrekt. Die buiging kan constant over de hele mast zijn, dan spreken we van een constante buigingscurve of constant flex. Als de mast bovenin juist extra buigt, spreken we van een flextop. Als de mast bovenin juist minder buigt, spreken we van een hardtop. Elke saildesigner heeft zijn eigen theorie over wat goed is. Om het makkelijk te maken: kies voor je mast hetzelfde merk als dat van je zeil. Met die mast hebben de pro's het zeil getest en geoptimaliseerd. Dat scheelt jou een hoop testwerk.

windsurf materiaal tunen mast buiging

Backloop landing: masten krijgen heel wat te verduren.

Stijfheid. Hoeveel een mast buigt als je het zeil op spanning brengt scheelt ook per mast. Deze buiging wordt uitgedrukt in IMCS. Hoe langer de mast is, des te stijver is de mast in verhouding tot de lengte, des te hoger is het IMCS getal. Hoe stijver de mast is, hoe stijver het zeil zal aanvoelen. Bij een stijve mast zit er 'geen gevoel' meer in het zeil. Het zeil voelt alsof je een stijve deur in je handen hebt. Als er een windvlaag in komt, ademt het zeil niet meer en voel je nauwelijks versnelling. Een te slappe mast zorgt voor een heel soft zeil. Elk windvlaagje blaast het zeil zo bol, dat de aerodynamica ver te zoeken is. Je bent snel overpowered, maar gaat niet hard. Weeg je weinig (dit geldt vaak voor vrouwen en kinderen), dan zou je voor softere masten kunnen kiezen. Als je aan de zware kant bent, dan zou je voor een...je raad het al. Waarom? Een licht persoon zal met 15 knopen surfen met een 6.5 zeil. Een zwaar persoon met 30 knopen. Als big daddy met 30 knopen het zeil even flink dicht trekt, dan bolt het zeil zo op, dat er van het mooie aerodynamische profiel weinig meer te zien is. Een stijvere mast is dan de oplossing. Zo kun je een beetje spelen met masten. Maar ben je niet zo'n ervaren windurfer, ga dan op safe. Probeer een mast uit te kiezen die dezelfde stijfheid heeft, als dat jouw zeil voorschrijft waarin je 'm wilt gebruiken. Tegenwoordig zijn de stijfheden gekoppeld aan de lengtes. Dus een 430 mast heeft altijd IMCS 21 en een 400 mast heeft altijd 19. Ook hier geldt: koop hetzelfde merk mast als zeil.

windsurf materiaal tunen mast imcs

Buigingscurve en sterkte van masten wordt in de fabriek gemeten.

Lengte. Het wordt misschien saai, maar ook hier: koop de voorgeschreven lengte als dat enigszinds financieel kan. Natuurlijk kun je een te korte mast door middel van een lange verlenger toch lang genoeg maken. En natuurlijk kun je een te lange mast door middel van een variotop passend maken, maar het werkt gewoon veel minder goed. Belangrijker nog dan die lengte is namelijk de stijfheid. En als je nog een beetje wakker bent, heb je net gelezen dat langere masten altijd stijver zijn. In de praktijk zie ik vaak het volgende. Paps is gek van surfen en speert elk weekend over het water. De verslaving slaat over op zijn zoon (na een paar lesjes bij Leerwindsurfen). Paps heeft goed geluisterd naar de leraar van zijn zoon en wil natuurlijk graag met zijn zoon over het water speren en niet dat zoonlief gefrustreerd raakt, omdat hij het zeil niet uit het water kan trekken. Dus ze kopen in de winkel een 3.7 zeil. Een mast heeft paps nog wel liggen. Iets te lang, maar met die variotop in het zeil gaat dat wel lukken. Op het water gaat het toch iets minder met zoonlief (45 kilo schoon aan de haak). De wind lijkt super vlagerig en het is hollen of stilstaan met het zeil. Rustig een stukje planeren wil maar niet lukken. Wat is er aan de hand? Door de stijve mast wordt het zeil heel vlak getrokken. Dus al het 'gevoel' en alle 'power' is eruit. Omdat zoonlief ook nog eens heel licht is en het zeil (en mast) in een relatief lichte wind wordt gebruikt, voelt het zeil nog stijver. Moraal van dit verhaal: juist in kleine zeilen is het erg belangrijk om de juiste mast te gebruiken.

windsurf materiaal tunen carbon

Het zwarte goud: carbon.

Carbon. Het woord alleen al zorgt voor opschudding. In de vliegtuig-, auto- en ook in de surfwereld staat carbon voor prestatie. Dit zwarte goedje is ongeëvenaard qua sterkte, stijfheid en gewicht. En met gewicht bedoel ik dus dat het licht is. Nadelen zijn dat het niet van puntbelastig houdt. Dus laat je carbon board niet op de stenen vallen. En hitte is er ook niet zo goed voor. Twee redenen waarom dit goedje meestal niet aan de buitenkant van je board of mast wordt gebruikt. Het derde nadeel is de prijs. Door meer carbon en minder glasvezel en epoxy in een mast te stoppen, zal de response van de mast sneller worden. Stel je hebt je zeil aerodnamisch perfect opgetuigd, eenmaal in een dikke vlaag is daar weinig meer van te zien. Het zeil en de mast waaien helemaal uit hun fatsoen. Hoe sneller de mast dan weer terug buigt (= response), hoe eerder het zeil weer perfect aerodynamisch staat, hoe harder je gaat. En dat is dus de grootste reden om veel carbon in een mast te stoppen. Die snelle response is iets anders dan een 'stijve' mast. Men kan masten met 100% carbon zowel stijf als slap maken, waarbij de reponse snelheid hetzelfde blijft. Dus wedstrijdsurfers die het uiterste van hun materiaal eisen, hebben altijd masten die voor een groot deel uit carbon bestaan. Men begrijpt ook dat niet iedereen zo'n dure mast nodig heeft om lekker te surfen, dus zorgt elk zeilmerk dat er ook goedkopere alternatieven zijn met een lager carbon percentage.

Dikte. Eigenlijk zijn er hier maar twee variaties. Standard DiaMeter (SDM) en Reduced DiaMeter (RDM). RDM is iets van de laatste tien jaar. Door de diameter te verkleinen, kan de wand dikker gemaakt worden, waardoor je met dezelfde hoeveelheid materiaal een sterkere mast kan maken. Dus sterker, maar niet zwaarder. Nice! Vooral in de wave en freestyle wordt er bijna alleen maar RDM gebruikt. In de race SDM en de freeride mag vaak kiezen. Let wel op dat je bij de RDM mast ook een RDM verlenger nodig hebt. Dus even goed kijken voordat je een zeil koopt!

windsurf materiaal tunen leer windsurfen north sails giek

North Sails giek uiteinde (verstelbaar) en giekkop

Giek

Na het hele verhaal over masten is het bij gieken gelukkig iets makkelijker. Gieken zijn er in lange en korte varianten en het materiaal waar ze van gemaakt zijn, scheelt ook nog. Kies natuurlijk de gieklengte die bij je zeil past. Maar kijk ook even vooruit. Wil je in de toekomst misschien een nog groter zeil kopen, past de giek die ik nu koop daar dan nog op? Qua merken maakt het niet zo veel uit. Het is niet zo dat je perse merk X giek moet hebben als je een merk X zeil hebt. Alle merken hebben zowel dure als goedkope gieken in hun aanbod. Bij 'full carbon' gieken bestaat de hele giek uit carbon. Dus zowel kop, als de buizen als het eindstuk. Eigenlijk alleen het gedeelte dat je vast maakt aan de mast is van plastic. Een goede giek vervormt niet als er wind in het zeil komt. Stel je surft overpowered met 60 km/uur over het water en er blaast een nog hardere vlaag in je zeil. Het laatste wat je dan wilt, is dat de giek door de kracht in het zeil vervormt (breder wordt) waardoor het zeil nog boller wordt. Nee, je wilt dan een stijve, starre giek die het zeil aerodynamisch perfect houdt, zoals jij het hebt opgetuigd. Raad eens waar deze stijve gieken van gemaakt zijn...juist, carbon! En natuurlijk is dat weer aan de prijs te merken. Maar...er zit nog een heel groot voordeel aan een carbon giek. Ze breken namelijk niet. En dat is geen verkooppraat, maar een conclusie die ik heb getrokken na het jarenlang misbruiken van windsurfsetjes. Resultaten uit het verleden bieden natuurlijk geen garantie voor de toekomst. Maar waar alu gieken in de loop der jaren buigen, krom trekken of afbreken, blijven mijn carbon gieken altijd heel.

Zoals ik net al liet vallen, zijn er ook aluminium gieken. Minder stijf, maar beter geprijsd. En dan zijn er gieken met een mix van beide. Bijvoorbeeld giekbuizen van carbon en eindstuk en kop van alu.

Als laatste is de vorm de laatste jaren iets veranderd en zijn er nu gieken op de markt waar de giekbuis bij de kop bijna vierkant is. Vooral voor freestyle en wave biedt dit voordelen, maar het is een kwestie van smaak en gewenninig.

windsurf materiaal tunen leerwindsurfen north sails techniek

Camber (mastslurf is verwijderd). Verstelbare zeillat en Visual Trim System van North Sails

Zeil

Naast het board is het zeil natuurlijk de meest zichtbare component van je setje. Ook hier zijn er een aantal variabelen.

De neerhaler waarmee je het zeil onderaan de mast strak trekt. Hoe meer je dit touwtje aantrekt, hoe vlakker het profiel wordt. De 'buik' in je zeil wordt dan minder diep. Ook wordt de 'leech' bovenin je zeil losser. Een vlakker zeil en meer loose leech zorgen voor een hogere eindsnelheid. Een boller zeil zorgt ervoor dat je eerder aanplaneert, maar daarna zal je weinig meer kunnen versnellen. Helaas gaat het aantrekken van het zeil niet bij iedereen goed en dat terwijl het zo belangrijk is! Daarom plakken de zeilmerken vaak een stickertje in het zeil tot waar de loose leech moet komen. In de praktijk is het zeil bijna niet aan te trekken met de blote handjes. Je hebt of een stok nodig waar je de neerhaler omheen kan draaien of een speciale trimmolen. Heb je te veel druk in je zeil? Trek de neerhaler dan wat meer aan. Kom je niet in plané, dan kan een boller zeil helpen dus laat de neerhaler dan iets vieren.

De uithaler is het touwtje aan de achterkant van de giek waarmee je het zeil strak trekt. Ook hiermee kun je beïnvloeden hoe diep de buik van je zeil is. De regel is dat je eerst de neerhaler aantrekt en daar de uithaler op aanpast. Vaak wordt de uithaler veel te strak aangetrokken. Je moet de uithaler met twee vingers kunnen aantrekken, maar ik zie mensen vaak met hun voet tegen de giek met twee handen dit touwtje aantrekken. Daardoor verdwijnt alle bolling en daarme ook de voortstuwing van het zeil. Bij weinig wind mag het zeil de giek best een beetje raken, zeker bij grote zeilen.

De latten kunnen ook losser en strakker worden gedraaid, maar zolang je niet meedoet om de prijzen van het NK formula voldoet het om de latten zo hard aan te draaien dat de verticale plooitjes in de buurt van de latten verdwenen zijn. Als je het zeil voor het eerst optuigt, moeten de latten altijd worden aangedraaid. En dan na een aantal keer surfen weer, omdat het zeil een beetje opgerekt is. Daarna hoef je er meestal weinig meer aan te doen, maar houd het in de gaten.

In race zeilen zitten cambers, dat zijn verbindingen tussen lat en mast. Ze zorgen ervoor dat je zeil stabiel blijft in windvlagen. Het nadeel is dat het zeil veel minder goed roteert. Tenzij je het Nederlands Kampioenschap Slalom wilt winnen moet je zorgen dat je geen of maximaal 3 cambers hebt.

Ik hoop dat je jouw voordeel kunt doen met deze tips en tricks.

Succes, Niek

P.S. Wil je meer weten over windsurf disciplines? Tijdens de windsurfclinics van Leerwindsurfen mogen alle vragen gesteld worden en kunnen we nog specifieker op de stof en jouw vragen ingaan!

Het bericht Windsurf materiaal tunen verscheen eerst op Leerwindsurfen.

Surfers oor

$
0
0

Surfers oor is een abnormale botgroei in de gehoorgang veroorzaakt door koude wind en water. Het zorgt voor minder gehoor en vaker oorontsteking. 

Natuurlijk zijn er ergere aandoeningen, maar fijn is het niet. En voorkomen is natuurlijk beter dan genezen. Omdat ik zelf last heb van surfers oren en (inmiddels) weet hoe eenvoudig het te voorkomen is, heb ik met behulp van Wikipedia en mijn eigen ervaring onderstaand artikeltje geschreven. Ik hoop dat andere (jeugdige) surfers hierdoor deze aandoening kunnen voorkomen.

surfers oor leer wind surfen

Anatomie van een oor

Irritatie door koude wind en water, veroorzaakt groei van het bot rondom de gehoorgang waardoor de gehoorgang vernauwd. Als de gehoorgang verstopt raakt door botvorming of oorsmeer kan dit leiden tot infectie. Surfer oor is niet hetzelfde als het zwemmer’s oor, maar infectie kan resulteren als een neveneffect. Surfers oor wordt zo genoemd omdat het zo vaak voorkomt bij surfers die in koud water surfen. Maar de aandoening is niet beperkt tot surfen en kan in elke activiteit met koude, natte, winderige omstandigheden, zoals windsurfen, kajakken, zeilen, jetskiën, kitesurfen en duiken voorkomen.

De meerderheid van de patiënten zitten in hun mid-jaren '30 tot eind jaren '40. Dit is waarschijnlijk te wijten aan de trage groei van het bot. Het kan dus goed zijn dat je er op jonge leeftijd niets van merkt, maar dat het al wel aan het vormen is. De normale gehoorgang heeft een diameter van ongeveer 7 mm en heeft een volume van ongeveer 1,5 ml. Patiënten zoeken meestal hulp als de gehoorgang is vernauwd tot 0,5-2mm omdat ze dan minder beginnen te horen.

surfers oor leer wind surfen behandeling

Surfers oor behandeling

Symptonen surfers oor

  • Verminderd gehoor of gehoorverlies, tijdelijk of permanent
  • Vaker oorontstekingen en/of oorpijn.
  • Water of vuil verdwijnt slecht uit het oor, waardoor je het idee heb dat je onder water zit of oordopjes in hebt.

Behandeling surfers oor

  • Onder narcose wordt je oor aan de achter kan ‘los’ gesneden waarna de gehoorgang ‘uitgeboord’ wordt.
  • Ook is het mogelijk dat de arts, met behulp van een plaatselijke verdoving, het bot met en beitel verwijderd.

Tijdens het herstel van de operatie is het uitermate belangrijk de gehoorgang vrij van water te houden om de kans op infectie of complicaties te minimaliseren. Genezing kan enkele weken tot enkele maanden duren. Na behandeling kan onbeschermde blootstelling aan koud water en wind, wederom zorgen voor hergroei van het bot.

surfers oor leer wind surfen pluggen

Inmiddels heb ik vele oordopjes geprobeerd met wisselend succes. De ION oordopjes (rechts) worden geleverd met pluggen in 3 verschillende diameters. Darmee kan je ze perfect op je oor afstemmen. Hierdoor komt er geen water binnen en zaten ze, door het zachte rubber, bij mij ook nog eens het meest comfortabel.

Preventie Surfers oor

Doordat wetsuits steeds warmer worden gaan mensen steeds meer in koud water surfen. Daardoor komt een surfers oor tegenwoordig vaker voor.

  • Vermijd activiteit tijdens extreem koude of winderige omstandigheden. (Dat is best lastig voor surfverslaafden ;-)
  • Houd de gehoorgang zo warm en droog mogelijk.
  • Oordopjes
  • Neopreen kap
  • Badmuts

Hoe koud moet het water zijn om botgroei in de gehoorgang te veroorzaken? Dat verschilt van persoon tot persoon. Het is wel zo dat mensen die in water surfen dat 20 graden is of kouder, 6 maal meer kans hebben op surfers oren dan mensen die in warmer water surfen. Kan je voorstellen hoe groot de kans is als je in 10 graden water surft. Aangezien het water in Nederland altijd kouder is dan 20 graden heb ik tegenwoordig altijd oordopjes in als de kans groot is dat ik kopje onder ga (windsurf freestyle, windsurf wave, golfsurf). Natuurlijk hebben we het ook niet over mensen die 15 keer per jaar een uurtje surfen. Het gaat om de echte verslaafden die uren op het water staan als het waait. Van maart tot december!

Materiaal Blog Posts

Safety Blog Posts

Het bericht Surfers oor verscheen eerst op Leerwindsurfen.


Veilig windsurfen

$
0
0

Waarop moet je letten als het om veilig windsurfen gaat? Windsurfen is een fantastische sport waarbij weinig ongelukken gebeuren. Hieronder toch een stukje tekst om de mogelijkheid tot ongelukken tot het mimum te te reduceren.

Veilig windsurfen: Het belangrijkste

Zorg er altijd voor, waar je ook surft, dat je op elk moment zelfstandig terug naar de kant kan komen. Ga er dus niet van uit dat je vader je wel komt halen als je niet terug kan komen, dat je vriend je wel even terug brengt als je een mast breekt of dat de reddingsbrigade je wel ophaalt als je met een gebroken giek in het water ligt. Wees dus niet afhankelijk van anderen, misschien zijn zij wel niet in staat om je te helpen terwijl je er wel op gerekend hebt. Jij bent zelf verantwoordelijk!

Water en weer

Om de kansen op een ongelukje tot het minimum te beperken, volgen hierna een aantal regels. Informeer voordat je gaat surfen naar het weer. Belangrijke zaken zijn:

  1. Windkracht. Ga niet bij windkracht 8 surfen als beginner.
  2. Windrichting. Dit bepaald waar je gaat surfen. Ga niet met aflandige wind surfen! Je kan dan moeilijk terug komen!
  3. Temperatuur. Zorg bij koudere temperaturen voor een goed pak.
  4. Onweer. Onweer en surfen gaan erg slecht samen.
  5. Windstoten. De wind kan onverwachts toenemen, ben je hier op voorbereid?

Informatie over deze actuele zaken zijn dagelijks te vinden op www.knmi.nl Deze zaken lijken overbodig op het eerste gezicht, toch is het iets dat IEDERE serieuze surfer doet voor hij gaat surfen!

Regels veilig windsurfen

  1. Ga niet alleen surfen.
  2. Ga niet op zee surfen als beginner. Op zee is er stroming, golven en wind. Dat maakt het allemaal een stuk lastiger!
  3. Zorg dat je de omstandigheden kent. Is er stroming, zijn er ondieptes? Ga niet in kanalen of andere vaarroutes surfen.
  4. Ga niet te ver weg. Als je midden op het meer bent en je mast breekt, kan je dan nog terug zwemmen?
  5. Zorg dat je materiaal in orde is. Geen scheuren in mast of giek, touwtjes niet half door gesleten? Geloof me, ze breken altijd midden op het meer!
  6. Iets af gedreven. Neem op tijd de beslissing om terug te lopen/ zwemmen. Hoe langer je wacht, hoe lastiger het wordt om terug te komen!

Materiaal gebroken en dan...

veilig windsurfen terug peddelen

Terug peddelen

  1. Roep eerst een mede surfer, leg uit dat je mast gebroken is. Vraag of hij/ zij je in de gaten kan houden. Is bijvoorbeeld je mastvoet kapot dan is het meestal de beste oplossing om iemand even een andere mastvoet te laten halen.
  2. Terug naar de kant komen is meestal niet zo'n probleem, al is het soms een kwartiertje zwemmen. In de meeste gevallen kan je het makkelijk alleen af. Heb je een grote plank, leg dan de giek achter op de plank, ga op je buik liggen met je voeten op het zeil en peddel terug naar de kant.
  3. Lukt dat niet omdat je zeil door de stevige wind telkens in het water waait, dan kan je een noodpakket maken

Noodpakket maken

veilig windsurfen noodpakket Mastvoet los

Mastvoet los

veilig windsurfen noodpakket

Uithaler los

veilig windsurfen noodpakket

Giekkopeling los

veilig windsurfen noodpakket

Giek er af

veilig windsurfen noodpakket

Neerhaler los

veilig windsurfen noodpakket

Mast uit het zeil

veilig windsurfen noodpakket

Zeil oprollen

veilig windsurfen noodpakket

Terug peddelen

Alles op elkaar leggen en er op gaan zitten/ liggen en niet stoppen met peddelen voor je aan de kant bent! Peddel naar de dichtsbijzijnde oever.

Lukt dit allemaal niet, maak dan je tuig los van de plank en peddel naar de kant. Je zeil zal je waarschijnlijk nooit meer terug zien. Nu wordt het ook tijd om een andere surfen in te schakelen, misschien dat hij of zij je kan helpen.

       
veilig windsurfen Noodsignaal

Noodsignaal

Als je echt geen mogelijkheid ziet om naar de kant komen, gebruik dan het internationale noodsignaal. Op je plank zitten of staan en je armen heen en weer zwaaien boven je hoofd.    

Hoe kan je iemand helpen die in problemen is geraakt.

  1. Breng niet je zelf in gevaar.
  2. Zie je iemand lang in het water liggen, surf even langs om te informeren wat er is. Vaak is hulp niet direct nodig. Hou wel een oogje in het zeil, mocht het lang duren dan kan je altijd tot actie over gaan.
  3. Misschien dat je even een mastvoet kan halen als die gebroken is. Heeft de surfer problemen met zijn te grote zeil, misschien heb jij wel een kleinere en kan je wisselen. Heeft hij problemen met de kleine plank, misschien heb jij wel een grote stabiele plank en kan je wisselen.
  4. Problemen met waterstart of zeil optrekken; leg het zeil dan even goed.
  5. Problemen met het zeil? Op deze manier kan je het makkelijkst en snelst een zeil terug naar de kant brengen. Dit werkt vaak beter dan aftuigen, want dan zit je met de mast, het zeil en die giek die je allemaal afzonderlijk moet vasthouden.
  6. Zit de surfer echt in de problemen en kan je zelf niet helpen, allarmeer anderen. Andere surfers, misschien een boot of ambulance.

Blijf altijd op je plank! Wat je nooit moet doen: terug zwemmen zonder plank! Zolang je op je plank blijft (peddelen) kan je niet verdrinken. Liggend op je plank is de kans op onderkoeling en oververmoeidheid ook een stuk minder!

Het bericht Veilig windsurfen verscheen eerst op Leerwindsurfen.

Rigging Guide Windsurfen

$
0
0

In deze Rigging Guide leggen we je uit hoe je simpel, snel en goed, je net gekochte zeil optuigt en je board klaar maakt om te gaan surfen. Neem deze Rigging Guide op je mobiel mee naar het strand, als je voor het eerst je nieuwe windsurfsetje gaat optuigen. Dan weet je zeker dat alles klopt als je het water op gaat.

rigging guide maximeHet board klaarmaken

Aangekomen op je surfspot? Maak dan altijd eerst je board in orde. Als je dan daarna je zeil hebt opgetuigd, kun je hem vastmaken aan het board waardoor je zeil niet kan wegwaaien.

  • Leg je board ergens neer waar genoeg ruimte is om zometeen je zeil op te tuigen. Zoek een rustig plekje, het liefst uit de wind. Het beste kun je het zeil op gras optuigen. Stenen zijn niet zo goed voor de levensduur van je zeil en zand gaat overall tussen zitten, wat ook niet echt fijn is.
  • Luchtschroef. Zorg dat die ten alle tijden dicht is gedraaid als je het water op gaat. Je mag hem opendraaien als je board het vliegtuig in gaat of als het erg warm is op de kant.
  • Voetbanden. Als je gaat planeren (je board gaat dan over het water i.p.v. door het water heen) wordt het lastiger om het board te controleren. Daarom zitten er op windsurfboards dus voetbanden. In het board zitten gaatjes waar de voetbanden in kunnen worden geschroefd. Een aantal belangrijke zaken:
    1. Zorg dat de schroeven zo vast zijn aangedraaid, dat de voetbanden tijdens het surfen niet kunnen draaien.
    2. Voetbanden kunnen ook in grootte worden versteld. Zorg dat je tenen er altijd helemaal doorheen kunnen. Al je tenen steken dus uit de voetband.rigging guide voet
    3. Beginnende ‘voetband surfers’ monteren de voetbanden meer naar ‘binnen’ en naar ‘voor’ op het board.

rigging guide voetbanden vier en gecko

Vin

De vin zorgt ervoor dat je niet afdrijft en lift je board als je snelheid omhoog gaat. Daardoor ga je planeren. Zorg dat je vin goed vastgedraaid zit in het board en pas op voor ondieptes tijdens het surfen!rigging guide vin

Mastbase/diabolo

Ook met de positie van de mastbase kun je de eigenschappen van je board heel veel beïnvloeden. Bij twijfel is het midden een goede optie. Andere opties van de mastbase:

  • Naar voor = board vaart rustiger en dus meer controle. De neus wordt namelijk in het water gedrukt, dus zal het board minder snel de lucht in vliegen. Je komt ook sneller in plané, maar je topsnelheid is iets lager.
  • Naar achter = hogere eindsnelheid en een losser vaargedrag.

Zeil rigging guide

Als je board klaar ligt, pak je de rest; Zeil, mast, verlenger, giek, ophaalkoord, trapeze touwtjes, aantrekstok.

rigging-guide-alles

Eerst alles klaar leggen, dan pas optuigen voorkomt wegwaaiende zeilen

Bevestig het ophaalkoord aan de giek. Op de giekkop zit daarvoor een gaatje of een lusje.

rigging-guide-ophaalkoord

Ophaalkoord aan giek bevestigen

Zet de twee mastdelen zandvrij(!) in elkaar. Op je zeilhoes en ook op het zeil zelf staat hoe lang je mast (verlenger) en giek moeten zijn. Stel deze in op de juiste lengte. Belangrijk: Niet langer of korter!

rigging-guide-pecs

Zeil specificaties. 4,8 vierkante meter zeil. Giek op 166cm. Mast moet 410cm worden. Dus een 400cm mast en verlenger op 10cm instellen.

Rol je zeil uit, met de wind mee en steek de mast erin. We gaan er vanuit dat het zeil geen cambers heeft. Check of de mast goed in de top van het zeil zit en of de twee mastdelen ondertussen niet uit elkaar zijn geschoven.

rigging-guide-mast

Mast in het zeil

Rijg het touwtje van je verlenger (neerhaler of downhaul) door de katrol van het zeil, zodat de touwtjes niet kruisen, maar mooi parallel lopen.

rigging-guide-neerhaler

Neerhaler touwtjes mooi parallel, niet kruisend.

Trek de neerhaler hard aan. Doorgaans lukt dit niet met de blote handen en heb je een stok of trapeze haak nodig. Belangrijk: Een juist getrimd zeil heeft veel neerhaler spanning nodig. Als je de verlenger goed hebt ingesteld, zal je bovenin het zeil wat ‘looseleech’ zien en zal de onderkant van het zeil ongeveer 1 cm van de verlenger af zijn.

rigging-guide-loose-leech

Loose leech

Bevestig de giek op de mast op schouderhoogte. Houd rekening met de mastbase/diabolo die nog onder de mast komt. Rijg het touwtje aan de achterkant van de giek (uithaler) zo, dat de touwtjes niet kruisen, maar mooi parallel lopen. Als je de gieklengte goed hebt ingesteld kun je het zeil zonder moeite tot 1 cm van de giek aantrekken. Belangrijk: Een zeil heeft bolling nodig. De uithaler heeft veel minder spanning nodig dan de neerhaler. De uithaler hoor je met 2 vingers aan te trekken. Trek je de uithaler te veel aan, dan wordt je zeil te vlak en heb je geen voortstuwing als je gaat surfen. Wikkel het uiteinde van het touwtje een paar keer rond de giek en knoop het vast.

rigging-guide-uithaler

Uithaler touwtje parallel rijgen en wegwerken rond de giek

Draai de latten aan met de lattenspanner totdat er géén rimpeltjes meer zijn rond de latten. Je hoeft de spanning nooit van de latten af te halen en slechts af en toe zal je ze nog iets moeten aandraaien.

rigging-guide-lat

Lat aan spannen tot de rimpeltjes er rond verdwijnen

Doe je ophaalkoord aan de onderkant rond de mast(verlenger).

rigging-guide-uphaul

Ophaalkoord door de mastslurf, daarna rond de verlenger

Bevestig de trapeze koortjes aan beide zijden van de giek. Zet het zeil daarna rechtop in de wind en houd de giek vast met 1 hand. Als dat lukt, heb je het drukpunt van het zeil gevonden. Maak de koortjes vast rond je hand, zodat er 2 vuisten tussen kunnen. Stel de lengte zo in, dat je makkelijk in- en uit kan haken.

Leg het zeil vast aan het board en ga snel omkleden.

Het waait,

Enjoy!

Hopelijk heeft deze Rigging Guide je kunnen helpen om je nieuwe windsurfmateriaal goed op te tuigen. Meer interessante artikelen lezen? Aangezien je al materiaal hebt gekocht is het artikel over Windsurf Materiaal Tunen wellicht interessant. Meer leesvoer vind je in het Blog Archief hiernaast

Het bericht Rigging Guide Windsurfen verscheen eerst op Leerwindsurfen.

Windsurf waarde cheque

$
0
0

Het gaafste cadeau
Jij weet hoe leuk het windsurfen is! Waarschijnlijk weet je wel iemand die het windsurfen ook heel leuk zou vinden. Dan hebben wij het perfect cadeau. De Windsurf Waarde Cheque! Jij bepaalt wat de waarde is. Eén les, een clinic, een cursus. Alles kan. De persoon die hem krijgt hoeft alleen maar met ons contact op te nemen om een les af te spreken. Vanzelfsprekend is het een les 'op maat'. Wij passen het niveau van de les aan de leerling aan. Dus zowel beginner als gevorderde krijgen een les waar ze heel veel in leren.

Een heel leuk cadeau voor de feestdagen, verjaardag, slagen of.... zomaar!

Neem met ons contact op voor alle mogelijkheden.

Het bericht Windsurf waarde cheque verscheen eerst op Leerwindsurfen.

Fijne Kerstdagen

$
0
0

Wij vierden kerst alvast op het water, check de video!

De instructeurs hebben afgelopen zaterdag alvast een beetje Kerst gevierd op het water. Check die video:

Tot op het water!

Het bericht Fijne Kerstdagen verscheen eerst op Leerwindsurfen.

tweeduizendzestien

$
0
0

May your best dreams come true in the year 2016!

Dat was 2015. Bedankt cursisten voor jullie enthousiasme! Bedankt super instructeurs voor jullie inzet! Bedankt Fanatic Boards, North-Sails, ION Products en Boardguru voor het topmateriaal! Zonder jullie was het letterlijk en figuurlijk niet mogelijk!

Terugkijken ben ik niet zo goed in, ik kijk liever vooruit.

De bubbels smaakten, het vuurwerk was weer mooi en de kerstboom mag zometeen weer weg. Vanaf nu is 2016 waar het om gaat. En doelen zijn er legio. Beter, mooier, harder, hoger, sneller, maar vooral: liever.

Hope to see you on the water!

Niek/ Leerwindsurfen

Het bericht tweeduizendzestien verscheen eerst op Leerwindsurfen.

Windsurf voorrangsregels

$
0
0

Altijd handig om de vijf belangrijkste windsurf voorrangsregels te kennen.

  1. De aller belangrijkste: Goed Zeemanschap. Gedraag je als een goede zeeman op het water. Dus voorrang geven ipv nemen en mensen in nood helpen.
  2. Kleine schepen onder de 20 meter (bv. windsurfers) moeten voorrang geven aan grote schepen en beroepsvaart. Maar iedereen met een beetje verstand blijft gewoon ver uit de buurt van grote schepen!
  3. Kleine motorschepen (motorkracht) moeten voorrang verlenen aan alles wat wordt voortbewogen door spierkracht (bv: roeiboten, SUPpers en kanoërs). Zowel motor als spier moeten voorrang verlenen aan kleine zeilschepen (bv: zeilboot, windsurfer, kite). Met andere woorden: wij, windsurfers, hebben op open water voorrang op alles, behalve grote schepen!
  4. Een klein zeilschip (bv. windsurfer) met zijn zeil over stuurboord moet voorrang verlenen aan een klein zeilschip met zijn zeil over bakboord.
  5. Hebben twee kleine zeilschepen de zeilen aan dezelfde kant, dan moet het zeilschip aan loef voorrang verlenen aan het zeilschip aan lij.

Wat is bakboord? Ga achter je plank staan, met je neus richting de voorkant van je plank. Is je zeil dan aan de linkerkant van je board, dan heb je het zeil 'over bakboord'. En heb je dus voorrang. Je hebt dan je rechterhand vóórop de giek.

windsurf voorrangsregels

Stuurboord geeft voorrang aan bakboord

Wat is lijzijde? De surfer die het verst van de wind af is, surft aan lijzijde. Deze surfer surft ook het hoogst aan de wind, anders zouden de wegen van de twee surfers niet kruisen.

windsurf voorrangsregels loef

Loef wijkt voor lij

 

 

 

 

 

Verder belangrijke zaken voor windsurfers: Blijf uit de buurt van kanalen en scheepvaartroutes. Dat scheelt een hoop ellende.

(Afbeelding: vaartips.nl)

Het bericht Windsurf voorrangsregels verscheen eerst op Leerwindsurfen.

Eigen windsurfpak kopen

$
0
0

Wat zijn de voordelen om een eigen windsurfpak te hebben? In het tweede jaar van de windsurfclub moet je een eigen windsurfpak en schoentjes hebben. Daar zijn een aantal redenen voor:

  • Op de kwaliteit van windsurfpakken wordt niet bezuinigd bij onze windsurfschool, maar je eigen droge pak aandoen voor een les, is heel wat fijner dan een nat pak van ons.
  • Je kan zelf een windsurfpak uitkiezen dat perfect zit.
  • Je kan een windsurfpak uitkiezen dat de dikte en kleuren heeft die jij wilt.
  • Wij zorgen voor een board en zeil dat je mag gebruiken ter waarde van € 1400,-. Dus heel gek is het dan niet dat je zelf voor een windsurfpak moet zorgen, net als bij voetbal voor je schoenen.
  • De prijs is niet mega hoog (vanaf 80 euro te koop in de winkel).
  • Als je 'uit je pak groeit' en hij ziet er een beetje goed uit, kan je hem zo weer verkopen voor € 40,-.

Regelmatig hebben wij windsurfpakken te koop. Zie 'TE KOOP' in het menu hierboven. Surfshops als Kater Funsports hebben altijd alle maten en kleuren windsurfpakken op voorraad. Bij Kater ontvang je 5 procent korting op je aankoop via de surfschool. Vraag ons om de kortingsbon.

Belangrijk: Het is vaker te koud, dan te warm in Nederland. Een pak van 4 tot 5 millimeter is een must voor kids!

Lees voor je wat gaat kopen eerst deze informatie.

Tot op het water!

Het bericht Eigen windsurfpak kopen verscheen eerst op Leerwindsurfen.


Windsurf clinic

$
0
0

De beste manier om je windsurf techniek te verbeteren.

Ook in het voorjaar van 2016 organiseren wij weer twee maal een windsurf clinic waarin we gaan werken aan jouw windsurf techniek. Een windsurf clinic bij Leerwindsurfen is de beste manier om moves als: gijpen, duckjibe, helicoptertack, airjibe of forwardloop te leren en te verbeteren.

Met een ton aan windsurfervaring op het hoogste niveau en veel belangrijker nog; heel veel lesgeef ervaring, staan we een heel weekend voor je klaar. Met uitleg, aanwijzingen, simulator en foto analyse helpen we je de volgende stap te maken.

De data:

  • 30 april en 1 mei: Brouwersdam
  • 7 en 8 mei: Amstelmeer

Zoals altijd:

  • Op de meest windzekere locaties
  • Heel weekend kost slechts € 50,-
  • Voor dames, heren, jong en oud, als je maar kan planeren.
  • De beste manier om je gijp, duckjibe, loop of welke move dan ook te verbeteren

Meer info en inschrijven op www.leerwindsurfen.nl/clinic

See you on the water!

Het bericht Windsurf clinic verscheen eerst op Leerwindsurfen.

WK RS:X Eilat, Israel 2016

$
0
0

Eén board, één zeil en 80 deelnemers

Van 20 t/m 27 februari vindt In Israel het Wereldkampioenschap in de de Olympische RS:X klasse plaats. Eén board en één zeil. Een 9,5. Dat betekent pompen met 3 of proberen niet te verzuipen met 30 knopen. En dat met 80 deelnemers. Een WK titel doet het best leuk op je CV. Maar Olympia gangers zien deze krachtmeting in warm (en schoon) water meer als een lekere warming-up in hun Road to Rio. Desondanks is dit een leuke wedstrijd om in het oog te houden. Wat kun je verwachten?

Wat is RS:X?

The place

Israel heeft in het noordwesten natuurlijk de Middenlandse Zee. Ook in het uiterste zuiden gaat de woestijn ongemerkt over in strand, aan de Golf van Akaba, een uitloper van de Rode Zee. En daar, in de populaire badplaats Eilat, vindt het WK plaats. De temperaturen zijn nu in de winter nog goed te doen, 20 tot 30 graden. De voorspelde wind is niet erg hard, maar als het zonnetje de zandkorreltjes een beetje opwarmt, ontstaat er elke middag een heerlijk thermisch briesje. Altijd leuk om de mannen en vrouwen planerend in actie te zien natuurlijk. Casper Bouman, de Nederlandse RS:X afgevaardigde naar de Olympische Spelen van 2008 en tegenwoordig trainer, is al een paar weken in Eilat om 'zijn' jongens klaar te stomen voor deze wedstrijd. Check zijn filmpje om een indruk te krijgen van de omstandigheden.

'Our' boys. And girls!

WK-RS-X-Eilat-Israel-2016-Lilian

Skills genoeg om een nieuw autootje te mogen ophalen bij de sponsor.

Lilian de Geus maakte, onder haar coach Jacco Koops, grote stappen het afgelopen jaar en heeft zich al gekwalificeerd voor Rio. En hoewel ik fan ben van de underdogpositie moet ik toch bekennen dat ze daar gewoon echt kans heeft! Ze liet al een paar keer zien met de top mee te kunnen en werd in Miami wederom tweede! Tijdens dit voor Nederland succesvolle event stond ze zelfs lange tijd aan de leiding, maar moest uiteindelijk toch de Europees en vice Wereldkampioene van 2015, Bryony Shaw, voor laten gaan. Geen schande. Als de wind lekker doorblaast, is ze qua lengte en gewicht niet in het voordeel, maar dat is niet het enige dat telt. Een interessante en leerzame wedstrijd wordt het zeker. Ik ben benieuwd!

WK-RS-X-Eilat-Israel-2016-Kiran-en-Dorian

Van Miami naar Eilat, op flip-flops.

Bij de heren is er natuurlijk Dorian van Rijsselberghe. Onze Olympisch Kampioen uit Londen 2012. Na even gas terug te hebben genomen, vader te zijn geworden van een dochter en zijn pols te hebben gebroken, lijkt hij nu al weer in vorm te zijn, getuige zijn overwinning vorige maand bij de RS:X World Cup in Miami. Dorian kan alles. Veel wind of weinig wind, chop of vlak. Hoe gevarieerder de omstandigheden, hoe groter de kans dat Dorian boven komt drijven. Maar met slechts 1 aftrek over 10 races en een medal race die dubbel telt, zijn 2 minuscule foutjes al fataal. Doordat het veld zo dicht op elkaar zit, kan een 5 meter verkeerd ingeschatte dwarspeiling, 15 plaatsen schelen.

En dan is er Kiran Badloe. Ooit kwam hij met een vriendje eens langs op de surfschool voor een lesje 'springen'. Na alle uitleg op de kant was het tijd om de theorie in praktijk te brengen. Maar na een uur les en vele motivatonele aanwijzingen van mijn kant, had hij nog geen sprong geprobeerd! Laat staan dat hij 'los' gekomen was. Zijn commentaar eenmaal op de kant: "Ik denk dat rechtdoor knallen meer mijn ding is". En zo geschiede het (gelukkig). Als talent werd hij opgenomen in de trainingsroep van Dorian en maakte daar grote sprongen onder leiding van coach Aaron McIntosh. Tijdens de laatste RS:X wedstrijd stond hij op de vóór laatste dag nog tweede, maar werd uiteindelijk vijfde door een niet al te goede medal race. Erg knap! Helaas moest hij met de regerend Olympisch Kampioen strijden om een Olympisch ticket, omdat er per land maar 1 plankzeiler naar Rio mag afreizen. Dorian won, maar Kiran lijkt zijn troonopvolger te worden in de races richting Tokyo 2020. En al is het nog heel ver weg, grote kans dat de wind Kiran daar heel wat beter ligt dan de (geen) wind in Rio. Maar Kiran lijkt dus nu al klaar voor het grote werk en de vraag is wanneer hij de eerste grote kers op zijn taart zet. Misschien nu wel. Met zijn lengte lijkt hij gemaakt voor een mooi planeer windje!

Meer info en binnenkort ook uitslagen vind je hier.

Enjoy!

Het bericht WK RS:X Eilat, Israel 2016 verscheen eerst op Leerwindsurfen.

Verslaafd door windsurflessen

$
0
0

Windsurfen, hoe raak je er helemaal verslaafd aan?

Jij weet Het. Ik weet Het. En op Wijk aan Zee, het Amstelmeer en de Brouwersdam zijn ook heel wat mensen die Het weten. Maar je buurman, buurvrouw, vriend, zoon of dochter weet Het nog niet. Het is geen geheim, maar je komt er niet vanzelf achter. Zo zijn er een aantal andere verleidingen die op de loer liggen. De bank, de playstation en wat andere sporten die ook onder het kopje 'fun' vallen, kunnen er voor zorgen dat Het niet bovenaan ieders prioriteitenlijst staat. Daar ben jij voor nodig, zeer geëerde lezer! Vertel je potentiële slachtoffer zwemkleding aan te doen en sleur ze mee naar het water. Je zal Het namelijk eerst gedaan moeten hebben voor je weet wat Het allemaal met je doet.

WINDSURFEN RULES!

Om je potentiële slachtoffer verslaafd te krijgen, moet je de juiste keuzes maken. Onjuiste beslissingen leiden onherroepelijk tot de eeuwige one-liners als: 'wel heen, maar niet terug' die moeiteloos worden aangevuld met 'ik krijg nog pijn aan mijn rug als ik er aan denk'. En die uitspraken hebben we van de Stephan van den Berg generatie wel genoeg gehoord en zijn tegenwoordig volstrekt overbodig. Mits er gebruik gemaakt wordt van: Het 2 stappen plan.

De 2 stappen zijn niet heel lastig te onthouden, namelijk:

  • Zorg dat het potentiële slachtoffer een zwemdiploma heeft;
  • Breng ze bij een windsurfschool voor één of meer windsurflessen.

(Het is wel belangrijk om bovenstaande volgorde aan te houden.)

Nee! Ik probeer geen klanten te winnen, maar ik zie het zooooooo vaak 'fout' gaan. Snik :'-( En dat ondanks de aller-aller-aller-beste bedoelingen van vaders en vrienden, om iemand met het windsurfvirus te besmetten.

windsurflessen-windsurfschoolWaarom naar een surfschool voor windsurflessen?

  • Ze hebben het perfecte materiaal! Het board en zeil kan ten alle tijden worden aangepast aan de wind en de leerling. Iets meer wind, kleiner zeiltje. Is de leerling wat groter en zwaarder, groter board. Pikt de leerling het snel op, dan snel naar de kant om een halve meter groter zeil te pakken. Om maar te zwijgen over de noodzaak om kinderen met een kindertuigage te laten surfen in plaats van jouw stormzeil.
  • Windsurfinstructeurs kunnen niet alleen windsurfen, maar ze kunnen het ook nog uitleggen. En dan heb ik het niet over uitleggen waar je de giek vast pakt. Nee, het gaat erom dat de leerling snapt waarom iets 'zo' moet. Ja, ik kan lezen, maar dat betekent niet dat ik dat mijn dochter kan leren!
  • Een windsurfinstructeur heeft geduld.
  • Van een windsurfinstructeur neemt de leerling iets aan.

Ja, windsurflessen kosten geld. Misschien zelfs wel 40,- Euro. Maar er is vaak maar 1 kans om iemand te laten ervaren hoe gaaf het windsurfen is. Na één middag frustratie, krijg je mensen moeilijk nog een keer op de plank.

Dus een goed bedoelde tip: Neem je potentiële slachtoffer mee naar een windsurfschool en zorg dat ze ten miste 1 privé windsurfles krijgen. Bij een goede windsurfschool kunnen ze dan overstag, heen èn weer terug surfen.

Amen.

PS.: Het ziet er grappig uit, maar zo leer je iemand echt NIET windsurfen. Als je aandelen hebt in de lokale fysiopraktijk, is dit overigens wel de juiste methode.

Het bericht Verslaafd door windsurflessen verscheen eerst op Leerwindsurfen.

Windsurf verhuur

$
0
0

Windsurf verhuur materiaal

Er is nagedacht over ons materiaal voor windsurf lessen en verhuur:

windsurf-verhuur-fanatic-viper

Fanatic Viper 70, 75, 80, 85 en 91 cm breed

Omdat je het meest leert op een stabiel board. De Fanatic Viper boards doen simpelweg wat een beginnersboard hoort te doen. Ze geven stabiliteit en hebben een goede snelheid, waardoor jij super snel leert windsurfen. Het zwaard kan ook in het board worden geklapt en er kunnen voetbanden op worden gemonteerd, zodat het ook een perfect board is om te leren planeren. Dit board is beschikbaar voor de lessen en de windsurf verhuur.

 

 

 

windsurf-verhuur-gecko

Fanatic Gecko 120 en 133 Wood Edition

Omdat controle zorgt voor snelheid. En stabiliteit zorgt fun. De Fanatic Gecko is een freeride board dat bekend staat om zijn makkelijke vaargedrag. Een klein foutje tijdens de gijp wordt niet direct afgestraft door een plons in het water. Met dit board heb je een grote kans om je eerste planeer meters te maken én laat de gevorderde surfer lekker over het meer speren.

 

 

 

 

windsurf-verhuur-hawk

Fanatic Hawk 99 en 113

Omdat je niet wilt kiezen tussen snelheid, gijp gemak en springen. De Fanatic Hawk is een echte alles kunner. Hij is snel, carved subliem door de chop en houdt van het luchtruim. Een ideaal board voor het Amstelmeer dus.

 

 

 

 

 

 

Windsurf-verhuur-North-Sails-Drive-Grom

North Sails Drive Grom 2.5 - 3.0 - 3.5

Omdat planeren het gaafste is wat er is. Ook voor kids. De North Sails Drive zeiltjes laten ook de kleinste kids over het water planeren. Licht en compact zijn de belangrijkste kenmerken.

 

 

 

 

 

 

windsurf-verhuur-north-sails-e-type

North Sails E_Type 4.9 - 5.4 - 6.6 - 7.3

Omdat je met een licht zeil veel meer leert. De North Sails E_Type zeilen zijn stabiel en licht. Hierdoor komen ze snel en makkelijk in plané en zijn ze makkelijk te hanteren. En dat is wel zo fijn als jouw gijp nog niet 100% lukt. De zeilen worden gebruikt voor de lessen en voor de windsurf verhuur.

 

 

 

 

 

Windsurf-verhuur-north-sails-drive-cloth

North Sails Drive Cloth 1.0 t/m 4.5

Omdat duurzaam ook licht kan zijn. De North Sails Drive Cloth zeilen zijn bullet proof. En omdat het grootste zeiloppervlak ter hoogte van de giek zit, en niet in de top van het zeil, voelen ze erg licht aan. Ideaal dus om te leren windsurfen.

 

 

 

 

 

 

windsurf-verhuur-ION-surfpak

ION wetsuits van 120 t/m 210cm

Omdat warm en mooi elkaar niet uitsluiten. Onze ION pakken zijn extra dik, zodat je het ook in het Hollandse voorjaar lekker warm hebt. En ze zien er cool uit.

 

 

 

 

 

 

 

De kosten voor windsurf verhuur:

  • Surfzeil OF surfpak OF surfplank huren kost € 10,- per uur.
  • Hele set (surfzeil EN surfpak EN surfplank huren) kost € 20,- per uur.
  • 4 uur huren = 3 uur betalen.
  • Heb je dit jaar nog een les bij ons gedaan, dan mag je voor dezelfde prijs 2 uur het surfmateriaal huren! 

Het bericht Windsurf verhuur verscheen eerst op Leerwindsurfen.

Spreekbeurt

$
0
0

Als je dan toch een spreekbeurt moet houden, dan maar over het gaafste onderwerp dat er is; WINDSURFEN!

Om je een beetje te helpen, kan iedereen die les bij ons heeft deze 'Spreekbeurt Box' lenen.

Je vindt er de volgende items in:

  • Een half windsurfboard, zodat je ook kan laten zien wat er binnenin zo'n windsurf board zit.
  • Een kindertuigage, bestaande uit: Een zeil van anderhalf vierkante meter, een mast, een giek, een ophaalkoord en een mastvoetje.
  • Een mini surfpak
  • Een vin
  • Boekjes met informatie over windsurfen.

De spreekbeurt mag je natuurlijk lekker zelf in elkaar knutselen... maar heel veel info vind je hier: Windsurf Blog. Niet verder vertellen hoor :-)

Als je deze 'Spreekbeurt Box' wilt lenen, laat het ons weten via de mail of bel ons!

Het bericht Spreekbeurt verscheen eerst op Leerwindsurfen.

Viewing all 48 articles
Browse latest View live